Bucuresti | 102,8FM OPEN HITS JASON DERULO - LOVE NOT WAR

Andrada Fiscutean: Cred că fetele ar trebui, încă de mici, să ignore stereotipurile de gen și să facă ce vor ele  

cover story andrada fiscutean

Andrada coordonează departamentul de Știri la PROFM. Anul trecut a plecat în Statele Unite cu o bursă la care au acces foarte puțini jurnaliști și a absolvit în timpul stării de urgență. Ne povestește cum a fost acolo, ce crede că ar putea face România pentru a ajuta copiii în aceste momente dificile, dar și despre momentele sale în care a transformat NU în DE CE NU?!

  1. De cât timp faci parte din echipa PROFM? Faceți o echipă minunată! Ce îți place cel mai mult la ei?

M-am mutat de la Târgu Mureș la București în iarna lui 2006, chiar pentru jobul de la PROFM. Se mărea echipa de știri și cumva am convins conducerea că merit să primesc o șansă. Mulți dintre oamenii care m-au ajutat atunci să mă adaptez îmi sunt colegi și astăzi: Alina Barbu, Adriana Pescaru, Mihaela Gioga (DigiFM). 

În perioada asta atipică și apăsătoare, fiecare dintre noi continuă să muncească la cel mai înalt nivel, iar pandemia ne-a arătat că, în ciuda programelor haotice și hibride, totul se poate desfășura conform planului. Mai mult, în redacția de știri cel puțin, fiecare simte mai multă responsabilitate decât oricând față de conținutul pe care îl livrează ascultătorilor.

 

Am fost profund impresionată de cât de mult se ajută oamenii între ei

 

  1. Ai fost plecată un an în State, cu o bursă foarte interesantă. Spune-ne cum a fost experiența.

Am avut marea șansă să fiu Knight Science Journalism Fellow la Massachusetts Institute of Technology, una dintre cele mai bune universități din lume, iar programul mi-a permis să fac cursuri și la Harvard. În fiecare an, bursa reunește 10 jurnaliști de top americani și străini, care își iau 10 luni libere de la muncă pentru a studia. Colegii mei aveau CV-uri spectaculoase, cu articole publicate în Washington Post, BBC, Scientific American sau New Scientist, iar unul dintre ei a fost nominalizat la Pulitzer. 

Am învățat mult de la colegi, dar și de la profesori. În fiecare semestru, fiecare dintre noi își putea alege ce cursuri dorea să urmeze, iar recomandarea era ca cel puțin unul să fie total diferit. L-am avut pe Bruce Schneier profesor de securitate cibernetică la Harvard, am făcut un curs despre tehnologie și schimbări sociale cu Eden Medina la MIT, am fost și la lecții de inteligență artificială, sănătate publică, tehnici de redactare și psihologia anormalului. Pe lângă asta, în fiecare săptămână aveam seminarii la care erau invitați autori de cărți și cercetători.

Am fost profund impresionată de cât de mult se ajută oamenii între ei. Și profesorii, și colegii sunt extrem de săritori. Înainte să mă întorc în țară, am făcut curățenie în casa în care am locuit cu chirie. O vecină, profesoară de spaniolă la Harvard, s-a oferit să ajute inclusiv cu căratul pungilor de gunoi.

 

Ceremonia de absolvire a fost emoționantă, deși s-a desfășurat online

 

  1. Te-a prins și pandemia acolo. Cum au fost cursurile online? Dar absolvirea?

În luna februarie, cursurile s-au mutat online, dar profesorii s-au străduit mult ca experiența de învățare să fie la cel mai înalt nivel. Unii dintre ei se filmau cu animalele de companie sau prin casă doar ca să-i întrebe pe studenți dacă sunt bine și dacă reușesc să se descurce cu materialele de studiu și cu situația în general. Și eu, și colegii mei ne-am simțit susținuți în procesul de învățare.

La începutul lui martie, pentru că era clar că criza va fi de lungă durată, toți studenții internaționali din program am decis să ne întoarcem acasă, ceea ce am și făcut. Am continuat însă să studiem, după fusul orar american, ceea ce a însemnat că de multe ori aveam cursuri la ora 1 dimineața.

Ceremonia de absolvire a fost emoționantă, deși s-a desfășurat online. Am stabilit că vom avea toți vin sau șampanie, ca să ciocnim un pahar virtual. Unii aveau și șervețele de hârtie, care s-au dovedit utile, pentru că au fost momente emoționante.

Deși am absolvit, încă particip la două cursuri MIT, care sunt deschise pentru public, ambele legate de pandemie. La unul dintre ele, lecțiile sunt înregistrate: COVID-19, SARS-CoV-2 and the Pandemic. Printre speakeri este și Dr. Anthony Fauci.

 

  1. Te-ai întors în România și la PROFM. Acum, la aproape jumătate de an, ce ai schimba în sistemul de învățământ din țară, bazându-te pe ce ai văzut acolo.

Deocamdată, poate cel mai important lucru pe care îl poate face învățământul românesc ar fi să existe. Sunt prea mulți copii și părinți care se plâng că lecțiile online nu se fac. Cred că peste 5-10 sau 15 ani va fi o diferență uriașă între copiii care au învățat pe bune în pandemie și cei care nu. Un risc mare ar fi ca perioada asta să accentueze diferențele între săraci și bogați, între urban și rural. 

Mi-a plăcut mult o idee, cred că a lui Mircea Miclea, care vorbea spre faptul că cei mai talentați și mai carismatici profesori din țară ar trebui să înregistreze lecții video măcar la materiile de examen. Iar profesorii din școli să lucreze cu aceste filmulețe și să-i ajute pe copii în rezolvarea cerințelor. Să fie un fel de „seminariști”, cum sunt în facultăți.

Avem tot ce ne trebuie ca să transformăm lecțiile plicticoase în TED Talk-uri. Sunt atât de mulți profesori talentați care pot face asta și probabil că nici bugetul n-ar fi uriaș. Iar un astfel de sistem poate ar ajuta și copiii de la țară să aibă o predare de calitate pentru că, de multe ori, ei fac lecții cu suplinitori.

 

Cred că fetele ar trebui, încă de mici, să ignore stereotipurile și să facă ce vor ele, fără să se întrebe atât de mult dacă greșesc

 

  1. În toată lumea exista campanii de încurajare a femeilor să descopere științele, tehnologia. Cum ți s-a părut că stau lucrurile în SUA? Ce mesaj ai avea pentru o adolescentă din România care nu are curaj să se ducă spre domeniul științelor exacte?

Statistic, România și Bulgaria stau mai bine decât multe țări vest-europene la capitolul femei în STEM (nr. Domeniul care cuprinde Științele, Tehnologie, Ingineria și Matematica), și mai bine și decât SUA. Spre deosebire de țările mai bogate, nouă ne-a lipsit confortul financiar și, de multe ori, pentru ca o familie să poată trăi, un singur salariu nu era suficient, așa că femeile au trebuit să muncească. Joburile tehnice au fost mereu mai bine plătite și situate la oraș, nu la țară, lucru important în special în vremea în care repartițiile se dădeau după medie. (Am scris despre asta aici.)

Faptul că în România sunt ceva mai multe fete în știință și tehnologie nu înseamnă neapărat că cele care fac asta au parte de un drum lin. Multe se plâng că, până și în IT, au salarii mai mici decât colegii lor bărbați sau că au șanse mai mici de promovare.

Cred că fetele ar trebui, încă de mici, să ignore stereotipurile și să facă ce vor ele, fără să se întrebe atât de mult dacă greșesc. Capacitatea de a te împotrivi tendinței și a merge pe drumul tău poate fi un skill.

Dar e important ca și bărbații să fie parte din conversație. Pot alege să nu tacă atunci când aud nedreptăți. Când află, de exemplu, că au colege care câștigă mai puțin decât ei sau care nu au spațiu să vorbească în timpul ședințelor.

 

Ca să creștem, însă, trebuie să ieșim zilnic din zona de confort

 

  1. PROFM are acum un nou slogan, „Open Radio”, iar schimbarea aceasta ne face pe toți să ne gândim la momentele în care ni s-a spus NU și l-am transformat în DE CE NU? Ne poți spune un astfel de moment din viața ta?

Multe momente au fost așa, de la decizia de a mă muta în București la PROFM și până la cea de a pleca în SUA. Când mă gândesc însă la slogan, îmi vin în minte mai mult NU-urile mici, de zi cu zi, pe care avem tendința să le lăsăm așa cum sunt pentru că nu par prea importante. Ca să creștem, însă, trebuie să ieșim zilnic din zona de confort, oricât de dureros ar fi procesul, să renunțăm la conformism și la pasivitate.

Top citite
01 DSC03652
Andrada Fiscutean, de la MIT, din nou în echipa PROFM
02 maruta-dimineata-blaneata-zambet
Măruţă i-a dat mari emoţii ştiristei de la ProFM. Uite ce i-a făcut în timp ce citea jurnalul | VIDEO
Dimineața Blană
DSC00235
wrs, la Dimineața Blană: Mi se pare mai greu să le transmiți oamenilor o stare de bine prin muzică, decât să îi faci nostalgici

Azi, la Dimineața Blană, l-am avut alături de noi pe wrs, Andrei pe numele lui real. În caz că nu știți de unde să-l luați, wrs a cântat în trupa SHOT, din care a făcut parte și Juno. 

DSC00134
OPEN to exCHANGE: Irina Rimes ne-a adus, la Dimineața Blană, piesa compusă special pentru ascultătoarea PROFM

Irina Rimes ne-a adus azi, la Dimineața Blană, OPEN GIFTul ei special: o piesă dedicată unei ascultătoare PROFM.

DSC00104
Gabi Bagu și Matteo cântă Baby Shark și Elefantul Cici, la Dimineața Blană

Cine se trezește devreme la Dimineața Blană ajunge în Dominicana! Azi ne-am distrat în studio cu Gabi Bagu și Matteo. 

Partenerii noștri
PE ROZ Cea mai nonconformistă prințesă! Charlene de Monaco, în trening și cu părul ras în timpul unei expediții în Africa
Cea mai nonconformistă prințesă! Charlene de Monaco, în trening și cu părul ras în timpul unei expediții în Africa

Cea mai nonconformistă prințesă! Charlene de Monaco, în trening și cu părul ras în timpul unei expediții în Africa

FILM NOW Anthony Hopkins, motivul real pentru care nu s-a prezentat la Oscaruri: Concurentul era Chadwick Boseman, așa că m-am dus la culcare
Anthony Hopkins, motivul real pentru care nu s-a prezentat la Oscaruri: Concurentul era Chadwick Boseman, așa că m-am dus la culcare

Anthony Hopkins, motivul real pentru care nu s-a prezentat la Oscaruri: Concurentul era Chadwick Boseman, așa că m-am dus la culcare

DIGI WORLD Cum îți dai seama că suferi de o afecțiune care ucide anual zeci de mii de oameni. Testul simplu ce-ți poate salva viața
Cum îți dai seama că suferi de o afecțiune care ucide anual zeci de mii de oameni. Testul simplu ce-ți poate salva viața

Cum îți dai seama că suferi de o afecțiune care ucide anual zeci de mii de oameni. Testul simplu ce-ți poate salva viața

DIGI ANIMAL WORLD Prietenia dintre un cerb și un câine a cucerit internetul. Imaginile cu cei doi sunt virale
Prietenia dintre un cerb și un câine a cucerit internetul. Imaginile cu cei doi sunt virale

 Prietenia neaşteptată dintre un câine și un cerb a devenit virală după ce stăpânul patrupedului a filmat momentele lor de joacă.

DIGI LIFE Doi tineri au vândut tot ce aveau pentru a trăi într-o rulotă. Cum arată locuința și viața lor pe roţi
Doi tineri au vândut tot ce aveau pentru a trăi într-o rulotă. Cum arată locuința și viața lor pe roţi
DIGI24 FOTO VIDEO Cozi de zeci de kilometri la intrarea în Grecia. Românii nu știu să completeze formularele
FOTO VIDEO Cozi de zeci de kilometri la intrarea în Grecia. Românii nu știu să completeze formularele
DIGI SPORT ”Vreau să fac un miliard de euro în 10 ani!” Gigi Becali a dezvăluit ce plan financiar a pus la cale
”Vreau să fac un miliard de euro în 10 ani!” Gigi Becali a dezvăluit ce plan financiar a pus la cale
DIGI FM Exclusiv Digi FM - Ciprian Marica: „Avem un conducător care nu are habar de fotbal”
Exclusiv Digi FM - Ciprian Marica: „Avem un conducător care nu are habar de fotbal”
DIGI ONLINE Pasionat de istoria Marii Britanii și de arhitectura ei?
Pasionat de istoria Marii Britanii și de arhitectura ei?
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. profm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, cmp_level2, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate