Bucuresti | 102,8FM LEIGH ANNE - STEALIN LOVE (NEW PW)

Premiile Grammy 2024. Revanşa artistelor subliniază evoluţia industriei muzicale. „Este o schimbare importantă”

Taylor Swift
Taylor Swift la Globurile de Aur 2024 / Foto: Profimedia

De multă vreme, muzicieni şi critici au deplâns absenţa puternică a artistelor la premiile Grammy, recompensele supreme atribuite de industria muzicală americană. În noaptea de duminică spre luni, specialiştii din acest sector se aşteaptă însă ca femeile să câştige trofeele din cele mai importante categorii, reflectând astfel o evoluţie a mentalităţilor şi o scenă care se diversifică.

În categoria "albumul anului", un premiu care va fi disputat de personalităţi precum Taylor Swift, SZA şi Olivia Rodrigo la cea de-a 66-a ediţie a galei Grammy Awards, la Los Angeles, şapte dintre cei opt nominalizaţi sunt femei sau artişti cu gen fluid.

"În trecut, femeile care erau staruri pop deveneau subiect de discuţie doar după ce apăreau pe covorul roşu. De acum înainte, ele alimentează conversaţiile despre premiile Grammy prin calitatea lor de artiste", a declarat Kristin Lieb, profesoară la Universitatea Emerson specializată în marketing muzical şi identităţi de gen, informează AFP, citată de Agerpres.

"Talent"

"Este o schimbare importantă. Se vorbeşte mai mult despre talentul şi carisma femeilor decât despre corpul lor şi ţinutele lor vestimentare", a adăugat ea.

Taylor Swift, care a dobândit statutul de megastar mondial, SZA, care a primit cele mai multe nominalizări (9) cu albumul ei "SOS" şi single-ul ei captivant "Kill Bill", şi Olivia Rodrigo, ale cărei tonalităţi rock au fost aclamate de critici, concurează atât la premiul categoriei "albumul anului", cât şi la cel din categoria "înregistrarea anului", atribuit pentru performanţa globală a unei piese.

La fel se întâmplă şi pentru Miley Cyrus şi supergrupul Boygenius, al cărui trio format din Phoebe Bridgers, Julien Baker şi Lucy Dacus a făcut senzaţie cu cocktailul lor de pop-folk poetic şi indie rock.

Janelle Monae, Billie Eilish şi Victoria Monét, o stea în ascensiune, sunt nominalizate, de asemenea, în cele mai urmărite categorii ("albumul anului", "înregistrarea anului" şi "cântecul anului"). Singurul bărbat care a intrat în acest grup select este jazzmanul polivalent Jon Batiste, care a dominat palmaresul galei Grammy din urmă cu doi ani.

Kristin Lieb remarcă faptul că evoluţia este impresionantă, atât pentru că implică femei, cât şi artişti cu gen fluid sau queer.

Din punct de vedere statistic, schimbarea este notabilă. Din 2012 până în 2022, doar 13,9% dintre nominalizaţii anunţaţi în categoriile principale au fost femei, potrivit unui studiu realizat de think tank-ul Annenberg Inclusion Initiative de la Universitatea Southern California din Los Angeles.

Blocate în pop

Aceste cifre ar putea avea rezona cu comentariile controversate făcute de Neil Portnow, fost preşedinte al Recording Academy, instituţia care reprezintă industria muzicală americană şi care organizează gala premiilor Grammy. În 2018, el a declarat că femeile artiste trebuiau doar "să iasă în faţă" dacă doreau mai multă recunoaştere.

În noiembrie 2023, a fost vizat de o plângere în justiţie, fiind acuzat că a drogat şi a violat o artistă în 2018. El a negat aceste acuzaţii.

Reacţionând după anunţarea nominalizărilor în noiembrie, actualul preşedinte al Recording Academy, Harvey Mason Jr, a declarat că, pur şi simplu, "femeile au făcut o muzică al naibii de bună" şi că "votanţii noştri au fost în mod evident convinşi de acest lucru".

Cele mai multe dintre aceste artiste au cariere bine stabilite, care au crescut în profunzime şi le-au permis să exploreze stiluri variate, în timp ce femeile au fost adeseori catalogate în trecut ca fiind cântăreţe ce activează doar în muzica pop.

"O femeie care are vânzări bune este destinată să îşi piardă genul muzical original şi va fi considerată o vedetă pop", a declarat Kristin Lieb.

"Şi, în general, muzica pop este văzută ca ceva artificial sau efemer", adaugă profesoara americană, care rămâne prudentă cu privire la evoluţia mentalităţilor, atât în industria muzicală, cât şi în rândul criticilor de specialitate.

O altă expertă, Christine Wisch, care predă la Universitatea din Indiana un curs despre istoria femeilor în muzică începând din era medievală, speră că, în timp, "vom putea observa arta aşa cum este ea", fără a ţine cont de "anumite identităţi".

Ea explică faptul că studenţii ei au o admiraţie deosebită pentru Boygenius, un trio nominalizat la şase categorii în acest an, ale cărui membre ironizează cu uşurinţă eticheta de "femei în rock".

"Ca muziciană şi profesoară, aştept cu nerăbdare ziua în care genul nu mai reprezintă un subiect de discuţie şi nu vom mai fi surprinşi că femeile sunt majoritare", a mai spus Christine Wisch.

Top citite
01 celine dion si taylor swift
Cum s-a simțit Celine Dion după ce a fost ignorată de Taylor Swift pe scena premiilor Grammy: "Au vorbit în culise"
02 Miley Cyrus
Miley Cyrus, festival de ținute provocatoare la Grammy 2024. Rochia transparentă din plasă și ace de siguranță, piesa de rezistență
03 Taylor Swift
Taylor Swift, pusă la zid după ce a ignorat-o pe Celine Dion, pe scena de la Grammy: "Nici nu s-a uitat la ea". Imaginile sunt virale
04 Paris Jackson, la premiile Grammy 2024 (5)
Și-a acoperit cele peste 80 de tatuaje și a strălucit. Paris Jackson, zeiță la premiile Grammy 2024, într-o rochie cu șliț adânc
05 Celine Dion la premiile Grammy 2024/ Profimedia
Celine Dion, prima apariție publică din ultimele luni, la gala premiilor Grammy. Artista a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
ProFM
Theo Rose ProFM
Exclusiv! Theo Rose, în lacrimi: ,,E prima oara când vorbesc despre fostul iubit”
Pe aceeași temă
Taylor Swift
Câștigători premiile Grammy 2024. Taylor Swift a doborât recorduri, Miley Cyrus, premiată pentru prima dată

Cea de-a 66-a ediţie a galei Grammy Awards a avut loc duminică, la Los Angeles. Au fost decernate trofee la 94 de categorii, în două ceremonii separate. Taylor Swift a câştigat premiul pentru "Albumul anului" cu "Midnights", pentru a patra oară, un record. Artista deţine 13 premii Grammy.

Premiile Grammy 2024
Premiile Grammy 2024. Cine este artista surpriză care are cele mai multe nominalizări

Versatila artistă SZA conduce cursa nominalizărilor la premiile Grammy din acest an cu nouă selecţii, devansându-le pe marile nume din industrie, Taylor Swift, Miley Cyrus şi Billie Eilish, într-un an în care domină femeile şi blockbusterul "Barbie". Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor din 4 februarie 2024, potrivit Reuters.

WTFun
Adriana Armanu, numerolog
Cum te influențează numărul casei în care locuiești. Adriana Armanu, la WTFun: „Fiecare spațiu de locuit transmite o vibrație!”

Numărul apartamentului sau casei în care locuiești indică o vibrație care transmite locuitorilor o anumită stare de spirit. Despre acest subiect a vorbit Adriana Armanu, numerolog, la WTFun, matinalul de la PROFM cu Drăcea și Bogdan.

dracea
Drăcea, cel mai iubit din competitia BUZZ HOUSE! A fost ONAIR la PROFM in fiecare dimineata!

Parcursul lui Drăcea în competiția BUZZ House a fost unul epic! Chiar dacă n-a ajuns în finală, Drăcea a fost unul dintre cei mai susținuți concurenți ai acestei ediții!

DSC09435
Cum recunoști prieteniile toxice în rândul copiilor. Taticool, la WTFun de la PROFM: „Părinții trebuie să intervină imediat!”

Dan Cruceru, cunoscut sub numele de Taticool, a venit la What the fun, matinalul de la PROFM prezentat de Drăcea, Ralu și Bogdan, unde a vorbit despre prieteniile toxice din rândul copiilor.

Partenerii noștri
PE ROZ O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat brusc și a dispărut fără urmă. Ce a urmat a uimit-o și pe ea
O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat brusc și a dispărut fără urmă. Ce a urmat a uimit-o și pe ea

O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat brusc și a dispărut fără urmă. Ce a urmat a uimit-o și pe ea

FILM NOW Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe tocuri în Malibu, alături de o prietenă. Actrița pare într-o formă de invidiat
Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe tocuri în Malibu, alături de o prietenă. Actrița pare într-o formă de invidiat

Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe tocuri în Malibu, alături de o prietenă. Actrița pare într-o formă de invidiat

DIGI WORLD O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

DIGI ANIMAL WORLD Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”

Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”

DIGI LIFE Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
DIGI24 O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut că îi livrează mâncare și a împușcat-o
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut că îi livrează mâncare și a împușcat-o
DIGI SPORT FOTO Mihai Stoica, umplut de sânge la Arena Națională, după ce FCSB a câștigat titlul!
FOTO Mihai Stoica, umplut de sânge la Arena Națională, după ce FCSB a câștigat titlul!
DIGI FM Smiley, replică dură pentru Dinu Maxer: „S-a furat...
Smiley, replică dură pentru Dinu Maxer: „S-a furat...