Bucuresti | 102,8FM VUNK - DE AZI INCEP SA TE UIT (NEW PW)

Top 10 filme inspirate din povești adevărate din industria muzicală. Multe au câștigat premiul Oscar

ray-charles-jamie-foxx

Cel mai recent exemplu este mini seria "The Defiant Ones" care spune povestea a doi moguli din lumea muzicală. Este vorba de Dr. Dre și Jimmy Iovine. Cele mai bune filme despre muzică și muzicieni prezintă luptele de auto-exprimare și procesele de gândire din spatele unora dintre cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor. Iată doar zece dintre aceste filme, multe dintre ele fiind recompensate cu premii Oscar.

10. 8 Mile

Filmul prezintă viața unui rapper alb din Michigan și drumul său din underground către succes. El reflectă în mare măsură povestea reală a controversatului muzician Eminem (nume real Marshall Mathers III), care joacă de asemenea rolul principal. În timp ce filmul este convingător, muzica din 8 Mile este excepțională. Eminem a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original pentru melodia "Lose Yourself", iar coloana sonoră a filmului a debutat ca nr. 1 în Billboard 200. A devenit cel de-al cincilea cel mai bine vândut album al anului 2002.

9. Ray

Ray spune povestea legendarului pianist si compozitor Ray Charles, jucat impecabil de actorul Jamie Foxx. De altfel, el a primit premiul Oscar pentru interpretarea sa, la categoria "Cel mai bun actor in rol principal". Jamie a învățat să cânte la pian, iar unele dintre melodiile din film sunt interpretate chiar de el. La anumite lecții de pian a fost asistat chiar de legendarul Ray Charles.

Spre deosebire de alte pelicule biografice, aceasta a fost realizată în timp ce personajul principal era încă în viață. Din păcate, Ray Charles a decedat din cauza unei boli hepatice cu doar câteva luni înainte de premieră.

8. Straight Outta Compton

Filmul prezintă povestea trupei N.W.A. (Niggaz Wit Attitudes) și West Coast Gansta Rap-ul de la jumătatea anilor '80 și începutul anilor '90. Sunt portretizați membrii grupului: Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E și MC Ren. De altfel, rolul lui Ice Cube a fost jucat chiar de fiul acestuia O’Shea Jackson Jr. Filmul a reprezentat sursa de inspirație și pentru cel de-al treilea album din cariera solo a lui Dr. Dre - "Compton".  Producția a fost nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original în 2015.

7. Walk The Line

Este povestea unuia dintre cei mai faimoși artiști country, Johnny Cash. În rolurile principale joaca Joaquin Phoenix (Johnny Cash) și Reese Whiterspoon (June - soția lui Johnny Cash), care a câștigat premiul Oscar la categoria "Cea mai bună actriță" pentru interpretarea din această peliculă. Producția beneficiază de o coloană sonoră de excepție, bazată pe hiturile lui Johnny Cash, supranumit "The Man in Black".

6. Love and Mercy

Dacă îți place trupa The Beach Boys sau ești fan, atunci acest film este de neratat. Este o dramă biografică ce îl are în prim plan pe liderul grupului The Beach Boys, Brian Wilson, interpretat de actorul Paul Dano. Scenele care recreează perioada din anii '60 redefinesc metodele originale prin care Brian și-a desăvârșit originalitatea în compunerea unuia dintre cele mai celebre albume din lumea muzicii - The Pet Sound. 

5. Amadeus

Este povestea geniului muzical Wolfgang Amadeus Mozart și redă rivalitatea între el și compozitorul italian Antonio Salieri. Filmul a câștigat opt premii Oscar, iar coloana sonoră este una de excepție, multe melodii fiind bazate pe operele clasice ale lui Mozart. 

4. The Blues Brothers

Este unul dintre cele mai celebre filme muzicale din istorie. Totul a plecat de la un scheci inclus în show-ul Saturday Night Live, care după aceea s-a transformat într-un scenariu de film. În rolurile principale joacă Dan Aykroyd și John Belushi, ei interpretându-i pe Jake și Ellwood Blues, care se străduiesc să strângă banii pentru a salva de la închidere orfelinatul în care au crescut. Deși personajele principale sunt fictive, filmul s-a bucurat de un imens succes, asta pentru că în el au apărut muzicieni celebri precum James Brown, Cab Calloway, Aretha Franklin, Ray Charles și Chaka Khan. 

3. Whiplash

Filmul spune povestea unui student pasionat de tobe, care încearcă să devină un toboșar de succes și să se ridice la nivelul mentorilor săi Charlie Parker și Buddy Rich. Este dispus să facă orice pentru asta, însă ciudatul și excentricul său profesor îl înnebunește cu metodele extreme de predare. Începe astfel să își piardă încrederea în talentul său și în sine însuși. Personajele principale sunt interpretate de Miles Teller, care și în realitate este un pasionat de tobe, și J.K. Simmons, profesorul obsedat de perfecțiune. Filmul a avut încasări de 49 milioane dolari, și un buget de producție de doar 3,3 milioane de dolari. La cea de a 87-a ediție a Premiilor Oscar, Whiplash a câștigat la categoriile "cel mai bun montaj", "cel mai bun mixaj de sunet", "cel mai bun actor într-un rol secundar" - J.K. Simmons, și a mai fost nominalizat la categoriile "cel mai bun scenariu adaptat" și "cel mai bun film".

2. Dreamgirls

Filmul prezintă povestea uneia dintre cele mai de succes trupe feminine din istorie. Este vorba de The Supremes. Este o adaptare cinematografică după un spectacol de pe Broadway care purta același nume. Pe lângă trupa The Supremes, pelicula urmărește și evoluția casei de discuri Motown în anii '60 și '70. Distribuția este una de zile mari: Jamie Foxx, Beyoncé, Eddie Murphy, Jennifer Hudson și Danny Glover. În 2007, filmul a primit opt nominalizări la premiile Oscar, printre care "Cel mai bun film" și "Cel mai bun regizor", dar s-a impus la categoriile "Cea mai bună actriță în rol secundar / Jennifer Hudson" și "Best Sound Mixing".

1. The Doors

The Doors este un film biografic despre trupa cult a anilor '60-'70, dar care pune accentul pe viața carismaticului lider, Jim Morrison, interpretat magistral de Val Kilmer.  Filmul a fost regizat de Oliver Stone iar din distribuție fac parte Val Kilmer în rolul lui Morrison, Meg Ryan în rolul Pamelei Courson, Kyle MacLachlan - Ray Manzarek, Frank Whaley - Robby Krieger, Kevin Dillon - John Densmore și Kathleen Quinlan în rolul Patriciei Kennealy. Jim Morrison este portretizat ca un simbol al muzicii rock and roll, un lider cu spirit libertin și un comportament dominat în multe cazuri de consumul excesiv de alcool și droguri. Pe coloana sonoră se află multe din hiturile trupei The Doors, dar și doua piese în interpretarea grupului de rock psihedelic The Velvet Underground. 

Top citite
01 Vizual Comunicat_Film Now_Recomandările lunii aprilie
La Film Now, aprilie este luna în care nimic nu e ceea ce pare, într-un labirint al intrigilor și finalurilor imprevizibile
02 ryan gosling (15)
Ryan Gosling a adus "Kenergia" la Oscar 2024. În costum roz strălucitor, acompaniat de Slash, a făcut starurile să danseze
03 vizual comunicat_FilmNOW_titluri februarie
La Film Now, suspansul, emoțiile și misterul se contopesc într-o selecție de producții antrenante
04 Taylor Swift
Taylor Swift, prima femeie cu patru albume simultan în Top 10 în SUA. Ea a doborât şi un record stabilit de Barbra Streisand
05 Selena Gomez
A vorbit despre problemele de sănătate mintală, iar acum a fost recompensată. Selena Gomez: ”Împreună putem schimba totul!”
ProFM
Theo Rose ProFM
Exclusiv! Theo Rose, în lacrimi: ,,E prima oara când vorbesc despre fostul iubit”
Pe aceeași temă
Rita Ora alături de președintele Albaniei/ Foto: Instagram
Rita Ora, reacție după ce a fost premiată de președintele Albaniei: ”Sunt lucruri în viață pe care nu le uiți niciodată!”

Rita Ora a atras atenția la întâlnirea cu președintele Albaniei, Bajram Begaj, care i-a înmânat un premiu prestigios pentru contribuția sa artistică. Cântăreața a purtat o ținută impecabilă, fiind complimentată de fanii pentru apariția sa. 

GABRIEL FERESTEANU
Fere, nominalizat pentru cea mai bună emisie de radio: "Am nevoie de oameni"

Vești bune pentru Gabriel Fereșteanu, realizatorul emisiunii de seară de la PROFM. După un sezon de exclusivități, invitați de top și cifre bune, Fere a fost nominalizat și pentru cea mai bună emisiune de radio la Premiile Radar de Media.

FOX's Teen Choice Awards 2019 - Arrivals
Taylor Swift va primi un doctorat onorific din partea NYU: „Este una dintre cele mai celebre artiste ale generaţiei sale”

Taylor Swift umple încă un spaţiu gol în ilustrul ei CV: New York University (NYU) intenţionează să îi acorde superstarului luna viitoare un doctorat onorific, informează DPA.

WTFun
Adriana Armanu, numerolog
Cum te influențează numărul casei în care locuiești. Adriana Armanu, la WTFun: „Fiecare spațiu de locuit transmite o vibrație!”

Numărul apartamentului sau casei în care locuiești indică o vibrație care transmite locuitorilor o anumită stare de spirit. Despre acest subiect a vorbit Adriana Armanu, numerolog, la WTFun, matinalul de la PROFM cu Drăcea și Bogdan.

dracea
Drăcea, cel mai iubit din competitia BUZZ HOUSE! A fost ONAIR la PROFM in fiecare dimineata!

Parcursul lui Drăcea în competiția BUZZ House a fost unul epic! Chiar dacă n-a ajuns în finală, Drăcea a fost unul dintre cei mai susținuți concurenți ai acestei ediții!

DSC09435
Cum recunoști prieteniile toxice în rândul copiilor. Taticool, la WTFun de la PROFM: „Părinții trebuie să intervină imediat!”

Dan Cruceru, cunoscut sub numele de Taticool, a venit la What the fun, matinalul de la PROFM prezentat de Drăcea, Ralu și Bogdan, unde a vorbit despre prieteniile toxice din rândul copiilor.

Partenerii noștri
PE ROZ Un puști de 12 ani i-a scris o scrisoare prințului William și l-a invitat la școala lui. Ce a urmat apoi întrece orice imaginație
Un puști de 12 ani i-a scris o scrisoare prințului William și l-a invitat la școala lui. Ce a urmat apoi întrece orice imaginație

Un puști de 12 ani i-a scris o scrisoare prințului William și l-a invitat la școala lui. Ce a urmat apoi întrece orice imaginație

FILM NOW Mel Gibson, într-o apariție rară alături de iubita sa cu 34 de ani mai tânără și fiul lor. Actorul a fost supus recent unei operații la umăr
Mel Gibson, într-o apariție rară alături de iubita sa cu 34 de ani mai tânără și fiul lor. Actorul a fost supus recent unei operații la umăr

Mel Gibson, într-o apariție rară alături de iubita sa cu 34 de ani mai tânără și fiul lor. Actorul a fost supus recent unei operații la umăr

DIGI WORLD Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii

Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii

DIGI ANIMAL WORLD Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”

Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”

DIGI LIFE Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
DIGI24 O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un concurs de frumusețe și s-a calificat pentru Miss Argentina
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un concurs de frumusețe și s-a calificat pentru Miss Argentina
DIGI SPORT FOTO Cine este modelul care i-a ”furat” inima lui Jude Bellingham: este cu 5 ani mai mare decât starul de la Real Madrid
FOTO Cine este modelul care i-a ”furat” inima lui Jude Bellingham: este cu 5 ani mai mare decât starul de la Real Madrid
DIGI FM Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei sale de la MTV Movie Awards din 1999
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei sale de la MTV Movie Awards din 1999