Bucuresti | 102,8FM The Official 40 cu VENGER ANDIA - OFF40 - DE LA DELA

Turul Franţei: ce mănâncă zilnic cicliştii pentru a rezista 3.540 km

freeome-turul-frantei-header

Şi când spunem mii de calorii ne referim la următoarele cifre: între 5.000 şi 8.000. Un om obişnuit are nevoie de 2.000 de calorii zilnic, dar cicliştii din Mare Buclă au nevoie de energie permanent pentru a face faţă provocărilor. Medicul James Morton, responsabilul cu nutriţia în echipa Team Sky, spune că un rutier arde într-o etapă mii de calorii, aşa că este foarte important ca el să se hrănească în mod corespunzător. Ei mănâncă şi se hidratează chiar din şaua bicicletei, astfel, pot apărea probleme gastro-intestinale. Produsele trebuie să fie alese cu grijă şi adaptate la preferinţele şi nevoile individuale ale sportivului. 

James Morton a mai spus că principala provocare este să găseşti un meniu care să-i îmbunătăţească performanţele rutierului, dar, în acelaşi timp, să nu-i ofere un surplus caloric foarte mare. Ar fi un dezastru pentru el să se îngraşe chiar şi cu un kilogram pe parcursul compeţiţiei, iar acest lucru s-ar simţi în a treia săptămână din Marea Buclă. Morton spune că un singur kilogram în plus poate face diferenţa între succes şi eşec.

Judith Haudum nutriţionistul celor de la BMC Racing Team spune că numărul mare de calorii într-o cantitate cât mai mică de mâncare reprezintă o adevărată provocare. Un ciclist nu poate pedala cu stomacul full, îi minimizează performanţele şi îi şi provoacă o stare de discomfort şi somn. Cina nu poate fi împinsă mult după terminarea etapei, pentru că le-ar putea afecta somnul şi programul de refacere. 

AŞADAR, CE MĂNÂNCĂ CICLIŞTII ÎN FIECARE ZI?

"Micul dejun începe cu un amestec de opțiuni de carbohidrați, inclusiv terci, paste, orez, quinoa, pâine asortată, plus legume şi sucuri de fructe.  "În plus, asigurăm consumul ridicat de proteine la micul dejun prin alimente cum ar fi ouăle, iaurtul grecesc și somonul afumat", a explicat dr. Morton. În timpul etapei, cicliştii se alimentează cu carbohidraţi cum ar fi bananele, batoanele proteice, dar şi carne cu orez. "Avem doi bucătari remarcabili care ne asigură că mâncarea de seară este grozavă, arată grozav și face ceea ce trebuie să facă - oferă o mulțime de carbohidrați pentru a asigura energia și o cantitate mare de proteine pentru recuperare." 

HIDRATAREA

Singura modalitate de a evita deshidratarea excesivă (pierderea în greutate mai mare de 3%) este prin consumul suficient de lichid inainte, în timpul si dupa etapă. Nevoile sunt foarte individuale - există mulți factori cum ar fi greutatea corporală, condițiile meteorologice sau intensitatea exercițiilor care influențează pierderile de lichide, astfel încât recomandările actuale sunt de a adapta aportul de lichide la ratele individuale de transpirație. 

CE TREBUIE SĂ MÎNÂNCE PENTRU A SE RECUPERA DUPĂ ETAPELE EPUIZANTE

Toți experții spun că cicliştii mănâncă imediat după fiecare etapă pentru a se recupera rapid. Principalele componente sunt carbohidrații pentru a umple depozitele de glicogen, proteinele de înaltă calitate pentru repararea țesuturilor musculare deteriorate și a lichidelor și electroliților (în special sodiu). O masă de seară sub-optimă poate influența calitatea somnului și poate reduce recuperarea peste noapte. 

CUM EVITĂ PIERDEREA ÎN GREUTATE?

Riscul de pierdere în greutate și de pierdere a mușchilor este foarte mare în timpul Turului Franţei și marea majoritate a riderilor pierd o pondere semnificativă în cele trei săptămâni. Pentru a reduce pierderea de țesut slab, concurenţii trebuie să încerce să rămână în echilibrul energetic și să consume în mod proactiv surse de proteine de înaltă calitate în cantități potrivite, la momentul potrivit. Adică, fiecare ciclist are propria lui dietă, adaptată la greutate, înălţime, la consumul de calorii, la cantitatea de efort şi la timpul de recuperare. "Tipul de calorii consumate poate face diferenta între performanţă şi eşec. Nu poți pune benzina într-un motor diesel este în întregime adevărat. Nu putem pune combustibilul greșit în cei mai buni sportivi din lume!", a mai adăugat medicul James Morton, responsabilul cu nutriţia în echipa Team Sky.

Turul Franţei din 2017 se întinde pe 21 etape. S-a început cu contratimpul din Dusseldorf din 1 iulie, iar Marea Buclă se va încheia cu etapa Montgeron - Paris, cu finalul de pe Champs-Élysées.

Top citite
01 shakira-pique-header
Pique a făcut o dezvăluire inedită despre Shakira, dar a fost taxat imediat pentru această declaraţie
02 randi-zambet-dimineata-blanaaa
Randi a explicat cum îşi menţine silueta şi la ce pofteşte, dar nu se atinge | VIDEO
03 banner-header-ramona-cotofana
Topul pieselor cu şi despre mâncare, varianta Dimineaţa BLANĂ
04 carla's-dreams-header-blanaa
Genial! Ce spune Carla's Dreams când este recunoscut pe stradă, dar şi de ce nu foloseşte des cardul" | VIDEO
05 vedete-dieta
Un celebru nutriţionist român le-a dat de gol pe vedete. Cum slăbesc acestea în realitate
ProFM
Theo Rose ProFM
Exclusiv! Theo Rose, în lacrimi: ,,E prima oara când vorbesc despre fostul iubit”
Pe aceeași temă
young-people-party
"Drunkorexia" face ravagii printre adolescenţi! Ce este "Drunkorexia"?

În ultimii ani am auzit tot mai mulți termeni folosiți pentru a descrie noile tendințe. Mai nou, se vorbește tot mai despre Drunkorexie.

rihanna-colaj
Rihanna a vorbit despre problemele pe care le are cu greutatea. Acum este de nerecunoscut

Rihanna se luptă ca greutatea sa să nu o ia razna. Cântăreaţa spune că fluctuaţiile sale privind numărul de kilograme îi modifică şi garderoba. Mai nou, Rihanna iar a devenit de nerecunoscut.

rihanna-chipsuri-benzinarie
Rihannei nu-i pasă, mănâncă tot ce o îngraşă! A ieşit cu braţele pline dintr-o benzinărie (VIDEO)

Nu de puţine ori în ultimele luni, fanii s-au luat de Rihanna că s-a cam împlinit. Cântăreţei nu-i pasă de hateri şi continuă să-şi trăiască viaţa aşa cum îi place.

WTFun
Adriana Armanu, numerolog
Cum te influențează numărul casei în care locuiești. Adriana Armanu, la WTFun: „Fiecare spațiu de locuit transmite o vibrație!”

Numărul apartamentului sau casei în care locuiești indică o vibrație care transmite locuitorilor o anumită stare de spirit. Despre acest subiect a vorbit Adriana Armanu, numerolog, la WTFun, matinalul de la PROFM cu Drăcea și Bogdan.

dracea
Drăcea, cel mai iubit din competitia BUZZ HOUSE! A fost ONAIR la PROFM in fiecare dimineata!

Parcursul lui Drăcea în competiția BUZZ House a fost unul epic! Chiar dacă n-a ajuns în finală, Drăcea a fost unul dintre cei mai susținuți concurenți ai acestei ediții!

DSC09435
Cum recunoști prieteniile toxice în rândul copiilor. Taticool, la WTFun de la PROFM: „Părinții trebuie să intervină imediat!”

Dan Cruceru, cunoscut sub numele de Taticool, a venit la What the fun, matinalul de la PROFM prezentat de Drăcea, Ralu și Bogdan, unde a vorbit despre prieteniile toxice din rândul copiilor.

Partenerii noștri
PE ROZ Au aflat că sunt verișori după 10 ani de căsnicie și trei copii împreună. Ce decizie au luat când au văzut rezultatele testului ADN
Au aflat că sunt verișori după 10 ani de căsnicie și trei copii împreună. Ce decizie au luat când au văzut rezultatele testului ADN

Au aflat că sunt verișori după 10 ani de căsnicie și trei copii împreună. Ce decizie au luat când au văzut rezultatele testului ADN

FILM NOW Clint Eastwood, în pragul vârstei de 94 de ani. Fragil, dar senin și zâmbitor, a mers la un eveniment în California pentru a fi alături de buna sa prietenă, Jane Goodall
Clint Eastwood, în pragul vârstei de 94 de ani. Fragil, dar senin și zâmbitor, a mers la un eveniment în California pentru a fi alături de buna sa prietenă, Jane Goodall

Clint Eastwood, în pragul vârstei de 94 de ani. Fragil, dar senin și zâmbitor, a mers la un eveniment în California pentru a fi alături de buna sa prietenă, Jane Goodall

DIGI WORLD Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință

Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință

DIGI ANIMAL WORLD Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”

Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”

DIGI LIFE Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
DIGI24 Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
DIGI SPORT Ce surpriză! Despărțiți de mai bine de 16 ani, cei doi au apărut din nou împreună:
Ce surpriză! Despărțiți de mai bine de 16 ani, cei doi au apărut din nou împreună: "Am primit multe telefoane!"
DIGI FM Un japonez dezvăluie prețurile șocante la alimente din România. Cât costă un coș de cumpărături în țară sa natală
Un japonez dezvăluie prețurile șocante la alimente din România. Cât costă un coș de cumpărături în țară sa natală