Cea de-a 69-a ediție a concursului Eurovision se va desfășura, la Basel, între 13-17 mai, dar România și Moldova nu se numără printre cele 37 de țări care vor participa la cel mai urmărit show muzical din lume.
De ce nu participă România la Eurovision 2025
Nici în acest an România nu va participa la Eurovision, la concursul de luna viitoare, pentru a doua oară consecutiv. Motivele au fost explicate chiar de directorul televiziunii publice. „Va avea rost să ne reîntoarcem cu o participare la Eurovision în momentul în care relaţia dintre Televiziunea Română şi producătorii muzicali, producătorii de muzică din România va fi resetată. Pentru că unul dintre aceste argumente, nu e cel mai important, dar acesta îmi vine în minte, a fost că Televiziunea Română promovează foarte mulţi artişti cu care se înscriu în concurs casele de producţie, dar beneficiile pe care Televiziunea Română le are în urma acestei colaborări, care ar trebui să fie de tip win-win, n-au fost. N-au fost de tipul celor pe care le au alte televiziuni publice care promovează artişti”, a afirmat Dan Turturică, în luna aprilie, într-o discuție purtată cu mai mulți jurnaliști.
Citește și: Suedia a câștigat Eurovision 2023! Loreen e prima femeie care și-a adjudecat trofeul de două ori
Nici Moldova nu mai ia parte la concurs
Republica Moldova a anunțat, la rândul său, retragerea de la ediția din 2025 a Eurovisionului. Decizia a fost comunicată oficial de către directorul televiziunii naționale Moldova 1, Corneliu Durnescu și șefa delegației moldovene, Daniela Crudu, în cadrul unei conferințe de presă din 22 ianuarie 2025. Motivele invocate includ provocări economice, administrative și artistice, precum și o scădere a interesului publicului și a calității generale a pieselor și prestațiilor artistice. Acești factori au generat o percepție negativă în rândul specialiștilor și al publicului, subliniind necesitatea unei reforme substanțiale în procesul de selecție națională.
Alte țări care nu participă la Eurovision
Printre țările care au ales să nu participe la acest concurs se numără, în acest an:
- Andorra
- Bosnia și Herțegovina
- Bulgaria
- Ungaria
- Monaco
- Muntenegru
- Macedonia de Nord
- Slovacia – care a confirmat neparticiparea din cauza reducerilor bugetare.
- Belarus – interzisă din 2021 din cauza unei participări controversate politic.
- Rusia – exclusă din 2022 în urma invaziei Ucrainei.
De asemenea, țări precum Turcia, Maroc, Liechtenstein, Kosovo, Insulele Feroe, Groenlanda și Vatican nu participă la concurs, din diverse motive, inclusiv schimbări de reguli, proteste politice sau lipsa resurselor.
Când au loc semifinalele Eurovision
Dintre concurenţi, doar şase - ţara gazdă şi „cei cinci mari” - Germania, Spania, Franţa, Italia, Marea Britanie, cei mai mari contribuitori la organizarea concursului - se califică automat pentru finală, potrivit News.ro.
Celelalte ţări trebuie mai întâi să treacă testul semifinalelor.
Anul acesta, prima semifinală, de marţi, are 15 participanţi, iar cea de-a doua, de joi, 16.
În fiecare dintre aceste runde, decise prin votul publicului din ţările participante, 10 dintre ele îşi câştigă biletul pentru show-ul final.
Cei calificaţi automat urcă şi ei pe scenă pentru a-şi interpreta piesele, dar nu sunt supuşi votului în această etapă.
Finala şi votul
Toţi locuitorii din cele 37 de ţări participante pot vota, prin telefon, SMS sau prin intermediul unei aplicaţii. În fiecare ţară, un juriu format din cinci profesionişti votează, de asemenea. Ambele voturi au aceeaşi greutate. Nu este posibil să votezi pentru propria ţară.
Cântecul de pe primul loc primeşte 12 puncte, cântecul de pe locul al doilea 10 puncte, iar cântecele de pe locurile al treilea şi al patrulea de la 8 la 1 punct.
Cetăţenii ţărilor neparticipante pot, de asemenea, să voteze, dar votul cumulat „din restul lumii” contează doar pentru o „ţară”.
Câştigătorul
Rezultatele voturilor nu sunt făcute publice până la sfârşitul show-ului, pentru a intensifica suspansul.
Juriul profesionist îşi prezintă votul înainte ca voturile telespectatorilor să fie publicate, ţară cu ţară.
Ţara câştigătoare câştigă dreptul de a găzdui următoarea ediţie a Eurovision.