Bucuresti | 102,8FM OPEN Road cu MIRUNA TOP BOY - CLOSER (NEW PW)

De ce este orb Andrea Bocelli. Cum citește partiturile

Andrea Bocelli
Andrea Bocelli / Profimedia Images

Cu o carieră uluitoare și iubit de oameni din toate colțurile lumii, Andrea Bocelli este unul dintre cei mai apreciați artiști la nivel internațional, însă puțini sunt cei care îi cunosc întreaga poveste. Acesta s-a născut în 1958 și a fost diagnosticat cu o boală gravă la vârsta de cinci ani, care l-a lăsat complet orb șapte ani mai târziu, la vârsta de 12 ani.

Andrea Bocelli, descoperit la vârsta de 34 de ani de către Luciano Pavarotti, a devenit unul dintre cei mai bine vânduți artiști de muzică clasică din toate timpurile. Pavarotti însuși a declarat că „nu există o voce mai frumoasă decât cea a lui Bocelli”.

Andreea Bocelli s-a născut cu glaucom

La o vârstă foarte fragedă, Bocelli a fost diagnosticat cu glaucom congenital, o afecțiune rară, care, în cele din urmă, l-a lăsat orb la ambii ochi.

De-a lungul anilor, în cadrul unor interviuri, Bocelli a vorbit despre rolul reconfortant pe care l-a avut muzica în acea perioadă a vieții sale.

Celebrity Fight Night XIX - Inside

PHOENIX, AZ - MARCH 23: Singer Andrea Bocelli with Moet & Chandon at Celebrity Fight Night XIX at JW Marriott Desert Ridge Resort & Spa on March 23, 2013 in Phoenix, Arizona. (Photo by Michael Buckner/Getty Images for Fight Night)

„Când aveam cinci ani mama a descoperit că singurul mod de a mă consola era să pună muzică clasică la pick-up”, povestea tenorul.

Cum a rămas orb

Andrea Bocelli a fost diagnosticat cu glaucom congenital, o afecțiune rară și gravă care afectează aproximativ unul din fiecare 10.000 de nou-născuți. El și-a petrecut o mare parte a copilăriei în spital, medicii reușind să salveze aproximativ 10% din vederea unui ochi. Viața lui a luat o întorsătură teribilă la vârsta de 12 ani, când a suferit un accident de fotbal și a avut o hemoragie cerebrală, astfel că a ajuns să-și piardă vederea complet.

Citește și: Imagini rare cu Andrea Bocelli și superba lui soție, la plajă. Cum arată Veronica

„Am fost lovit violent cu o minge în ochiul drept, singurul cu care puteam distinge lumina și culorile”, a spus el în timpul unui interviu, acordat în timp ce își promova autobiografia reeditată, „The Music of Silence”.

„Doctorii au încercat să mă trateze, am fost supus unor operații [...] dar nu s-a putut face nimic”, povestea el.

Cum citește partiturile Andrea Bocelli

Bocelli folosește partituri muzicale scrise în Braille, un sistem de scriere tactilă pentru persoanele nevăzătoare. Partiturile în Braille traduc notele muzicale și alte semne de notare într-un format care poate fi citit prin atingere.

De asemenea, acesta se mândrește cu o memorie auditivă excepțională, motiv pentru care uneori ascultă înregistrări ale pieselor și le memorează, ceea ce îi permite să le interpreteze fără a avea nevoie de partituri scrise. Totodată, el lucrează cu profesori și alți specialiști care îi ajută să repete piesele, ei oferindu-i indicații pe măsură ce exersează.

Citește și: Celine Dion, o nouă apariție publică. Artista diagnosticată cu o boală incurabilă și-a surprins complet fanii: „Ce frumoasă este!”

Mai mult de atât, Bocelli a învățat de mic să cânte la pian, la flaut, la saxofon și să ia lecții de canto, el considerând muzica o prioritate întotdeauna.

Ce a declarat despre dizabilitatea lui

Bocelli refuză să fie definit drept cântărețul orb și principala lui condiție la interviuri este să nu primească întrebări legate de acest lucru.

„Faptul că sunt orb nu-mi definește existența. Nu ar trebui să fie cu nimic mai interesant decât grupa mea sanguină, de exemplu. Oamenii se întreabă dacă există o legătură între faptul că nu văd și modul în care cânt. Dar nu e niciuna. Faptul că mi-am pierdut vederea nu are nicio legătură cu preocuparea pentru muzică. Pasiunea asta exista dinainte, așa că n-are rost să acordăm atât de multă importanță lipsei de vedere. Un om înțelept a spus cândva că lucrurile esențiale în viață nu sunt vizibile cu ochiul liber”, a declarat pentru Daily Mail, într-una din rarele declarații de acest fel.

Citește și: Fetele sunt topite după el! Cum arată fiul lui Andrea Bocelli, model de succes și pasionat de muzică

Chiar dacă soarta nu a fost blândă cu el, Andrea Bocelli și-a păstrat mereu firea optimistă: „Viața a fost generoasă cu mine. Am primit mult mai mult decât am reușit să dăruiesc înapoi până acum”, mai spunea artistul. 

Galerie foto

Top citite
01 'Andrea Bocelli: Because I Believe' World Premiere, 2024 Toronto Film Festival, Canada - 07 Sep 2024
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a așternut întunericul!”
02 bocelli (1)
Johnny Depp și Will Smith, alături de Andrea Bocelli. Imagini rare din culisele concertului aniversar al starului italian
03 Taylor Swift Andrea Bocelli
Andrea Bocelli susține că i-ar plăcea să colaboreze cu Taylor Swift pentru a-și impresiona fiica: „Ar putea fi grozav!”
04 *EXCLUSIVE* Italian tenor Andrea Bocelli enjoys a little fun in the sun with a thrill seeking jet skiing ride during his sun soaked holidays with his wife Veronica Berti in Forte dei Marmi, Italy.
Andrea Bocelli, vacanță pe un iaht de lux în Italia. Artistul, însoțit de Veronica Berti și de mai mulți prieteni
05 andrea bocelli si matteo bocelli (6)
VIDEO Andrea Bocelli și fiul lui cel mic, moment emoționant pe scena galei Oscar 2024, în memoria Tinei Turner și a lui Matthew Perry
ProFM
Theo Rose ProFM
Exclusiv! Theo Rose, în lacrimi: ,,E prima oara când vorbesc despre fostul iubit”
Pe aceeași temă
andrea bocelli matteo bocelli
Imagini rare cu Andrea Bocelli și superba lui soție, la plajă. Cum arată Veronica

Povestea de iubire a tenorului Andrea Bocelli, în varstă de 61 de ani, și a soției sale, Veronica Berti, de 36 de ani, pare ruptă dintr-un roman.

Andrea Bocelli: Music For Hope - Live From Duomo di Milano has now hit 37 million views
Andrea Bocelli a avut coronavirus. Dezvăluirile tenorului la ieșirea din spitalul din Pisa, unde a donat plasmă

Andrea Bocelli (61 de ani), sotia sa, Veronica Berti (36 de ani), dar și alți membri ai familiei lor au fost infectați cu COVID-19 în martie. Andrea și Veronica au făcut mărturisirile marți în fața spitalului universitar din Pisa, unde s-au prezentat pentru a dona plasmă. 

Andrea Bocelli In Concert - New York, NY
Andrea Bocelli va cânta fără spectatori, în Domul din Milano, de Paștele Catolic. Cum poți vedea evenimentul

Andrea Bocelli le-a pregătit o surpriză fanilor săi, și nu numai: va cânta fără spectatori în somptuosul Dom din Milano, de Paștele Catolic, duminică 12 aprilie.

WTFun
Adriana Armanu, numerolog
Cum te influențează numărul casei în care locuiești. Adriana Armanu, la WTFun: „Fiecare spațiu de locuit transmite o vibrație!”

Numărul apartamentului sau casei în care locuiești indică o vibrație care transmite locuitorilor o anumită stare de spirit. Despre acest subiect a vorbit Adriana Armanu, numerolog, la WTFun, matinalul de la PROFM cu Drăcea și Bogdan.

DSC09435
Cum recunoști prieteniile toxice în rândul copiilor. Taticool, la WTFun de la PROFM: „Părinții trebuie să intervină imediat!”

Dan Cruceru, cunoscut sub numele de Taticool, a venit la What the fun, matinalul de la PROFM prezentat de Drăcea, Ralu și Bogdan, unde a vorbit despre prieteniile toxice din rândul copiilor.

raluka
Raluka, sinceră despre preferințele ei în materie de bărbați: "Îmi trebuie mult mai în vârstă". Actualul iubit e cu 20 de ani mai mare

Raluka nu s-a arătat niciodată prea deschisă să vorbească despre viața ei personală, iar pe iubiți i-a ținut cât mai departe de ochii curioșilor. Iată că la What The Fun, la PROFM, unde a venit alături de Connect-R pentru a-și cânta live noua colaborare de succes, "Lasă-mă să te...", solista a făcut câteva declarații despre cel care îi este partener de viață, mărturisind și preferința ei pentru bărbații mai în vârstă.

Partenerii noștri
PE ROZ Primul soț al lui Jennifer Lopez dă vina pe Diddy pentru divorțul de divă: “Atunci au început decepțiile, minciunile, separarea”
Primul soț al lui Jennifer Lopez dă vina pe Diddy pentru divorțul de divă: “Atunci au început decepțiile, minciunile, separarea”

Primul soț al lui Jennifer Lopez dă vina pe Diddy pentru divorțul de divă: “Atunci au început decepțiile, minciunile, separarea”

FILM NOW Cum a reacționat mama lui Jason Segal când l-a văzut gol-pușcă într-un film:
Cum a reacționat mama lui Jason Segal când l-a văzut gol-pușcă într-un film: "Era roșie ca o sfeclă. A dat un e-mail întregii familii"

Cum a reacționat mama lui Jason Segal când l-a văzut gol-pușcă într-un film: "Era roșie ca o sfeclă. A dat un e-mail întregii familii"

DIGI WORLD Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună cineva de ce văd un iepure!”
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună cineva de ce văd un iepure!”

Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună cineva de ce văd un iepure!”

DIGI ANIMAL WORLD Motivul pentru care un cocoș din Franța a ajuns în fața instanței: „Este puțin sălbatic, nu îi plac oamenii”
Motivul pentru care un cocoș din Franța a ajuns în fața instanței: „Este puțin sălbatic, nu îi plac oamenii”

Motivul pentru care un cocoș din Franța a ajuns în fața instanței: „Este puțin sălbatic, nu îi plac oamenii”

DIGI LIFE Un local mexican deschis anul trecut, votat cel mai bun bar de cocktailuri din lume: Nimeni nu s-a gândit că am putea reuşi aşa ceva
Un local mexican deschis anul trecut, votat cel mai bun bar de cocktailuri din lume: Nimeni nu s-a gândit că am putea reuşi aşa ceva
DIGI SPORT S-a dus ”glonț” la antrenorul FCSB-ului și l-a întrebat înainte de meci: ”De ce nu mă bagi?”. Răspunsul l-a lăsat ”mască”
S-a dus ”glonț” la antrenorul FCSB-ului și l-a întrebat înainte de meci: ”De ce nu mă bagi?”. Răspunsul l-a lăsat ”mască”
DIGI FM Luca, băiatul lui Laurențiu Reghecampf, mesaj tăios pentru Anamaria Prodan:
Luca, băiatul lui Laurențiu Reghecampf, mesaj tăios pentru Anamaria Prodan: "Nu sunt fiul ei. Nu este normal să mă folosească"
UTV Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit