Bucuresti | 102,8FM LIZA si IONUT de la 10 cu LIZA si IONUT ADI ISTRATE - REGRETI (M2)

(P) Este cool sa fii la ONGFest ?!

p-este-cool-sa-fii-la-ongfest

In cea de-a treia zi de ONGFest, festivalul organizatiilor neguvernamentale – caldura mare si vizitatori din ce in ce mai multi. M-am plimbat mai mult decat in zilele precedente printre standuri si am observat vizitatorii.

Vizitatorul :           Ce se intampla aici?

ONGistul:              Este un targ al organizatiilor neguvernamentale.

Vizitatorul:              Adica ce?

 

ONGistul:            Adica acele organizatii care aduc impreuna mai multi oameni cu interese similare sau comune, capatand astfel forta de a(-si) schimba in bine vietile lor si a comunitatilor in care traiesc.

Vizitatorul, cu o mimica interogativa :?!

 

ONGistul:          Cu siguranta aveti in familie sau in cercul de prieteni si cunostinte copii, persoane varstnice, pasionati de natura, interesati de sport si miscare, nemultumiti de serviciile publice si actiunile autoritatilor, doritori de a incepe ' ceva  lire care sa combine binele propriu cu binele altora sau sunteti pur si simplu curios.

Vizitatorul:            Da.

 

ONGistul:          Ce este interesant aici este ca veti gasi cu siguranta ceva cu care sa rezonati, ceva care sa va intereseze: daca faceti un tur, veti gasi organizatii care se ocupa de persoane cu dificultati, fie ele copii, adulti sau varstnici… Stiti, acelea care se ocupa de persoanele cu dizabilitati sau de copiii cu autism, Down, afectiuni congenitale sau cei ai caror parinti nu mai pot avea grija de ei.

 

Vizitatorul:         Da, e mare nevoie sa se faca ceva in zona aceasta…    

 

ONGistul:         Ii veti gasi si pe cei care se ocupa sa ne aduca aminte ca ar fi bine sa devenim donatori de sange pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie sau pe cei care ne pregatim sa reactionam in situatii care necesita sa stim sa dam primul ajutor inainte de a veni o ambulanta sau pompierii.

                               

Sau, daca va intereseaza, veti gasi o multime de posibilitati de a stimula creativitatea dumneavoastra sau a copilului dumneavoastra, pe langa ceea ce intalnim in mod obisnuit la scoala…. Tot felul de cluburi, cercuri, cursuri care ajuta la dobandirea unor abilitati (de viata) de care avem nevoie din ce in ce mai mult in zilele noastre.

Vizitatorul:            E numai despre copii?

ONGistul :         E si despre mediu, natura si iubitorii acestora. Ii gasiti pe cei care solicita piste de biciclete in oras sau realizeaza trasee montane pentru biciclete sau pur si simplu promoveaza un consum responsabil sau turismul verde.

                               

E si despre cultura, recreere si timp liber, aceia care se preocupa sa conserve valori patrimoniale sau obiceiuri care tuturor ni se par inedite si pe care nu am vrea sa le pierdem.

 

E si despre cum putem sa ne integram pe piata muncii si sa ne pornim o afacere sociala. 

Vizitatorul:            Afacere sociala… Am auzit, ma intereseaza.


ONGist:         Intr-o oarecare masura, putem zice ca toate organizatiile neguvernamentale sunt o afacere sociala, in sensul in care atrag si ruleaza niste resurse economice pentru atingerea unui scop social, un scop pentru care obtinerea de profit este doar o etapa intermediara. Afacerea sociala ne ajuta si pe noi, cei care ne asociem in rezolvarea unor probleme individuale, dar merge mai departe de atat si cauta sa ii implice pe toti ceilalti cu proble similare si, in final, sa ridice nivelul de viata al intregii comunitati.

                               

Exista in targ organizatii reprezentative – asociatii de fermieri, producatori individuali de produse sau servicii, case de ajutor reciproc care demonstreaza prin ceea ce fac ca economia sociala poate fi o solutie la multe din problemele pe care le resimtim la nivelul comunitatilor in care traim fiecare.

Vizitatorul:        Da, e din ce in ce mai greu, iar autoritatile nu fac mare lucru.

 

ONGistul :      Interesant la organizatiile nonguvernamentale este ca ele incearca sa aduca cat mai multi oameni obisnuiti in jurul unor cauze pe care apoi sa le expuna statului astfel incat acesta la un moment dat sa reactioneze si sa rezolve problema care ii este adusa la cunostinta. Veti gasi aici cateva organizatii care asta fac: fie au identificat deja niste probleme intr-o comunitate (mai mare sau mai mica), iar adeziunea cat mai multor oameni sporeste sansele ca aceste probleme sa fie luate in serios de catre autoritati, fie va pot invata cum sa faceti incat dumneavoastra sa organizati un proces de mobilizare a altor oameni care impartasesc o problema similara cu dumneavoastra.

 

Vizitatorul:         As vrea sa fac ceva, dar credeti ca se poate? Mai dau din cand in cand niste bani, dar …

 

ONGistul:          Sprijinul financiar este important, dar modalitatile de implicare sunt mult mai multe si, poate, la indemana. Implicarea prin oferirea de timp, oricat de putin – sunt sigu(a) ca ati auzit de voluntariat – este foarte valoroasa. Impartasirea a ceea ce aflati astazi catre cercul dumneavoastra de cunostinte este valoroasa. Preluarea unor comportamente responsabile civic si promovarea unor valori care tin de solidaritate in activitatea dumneavoastra cotidiana sunt la fel de importante. De exemplu, toate trupele prezente in concertele de seara la scena in aceste zile - Butterflies in My Stomach, TiPtiL, East Roots, Popas Band, Ad Hoc si Les Elephantes Bizarres – au facut-o in mod gratuit.

 

Dar cel mai mult aflati cum sa va implicati direct de la organizatiile prezente….

 

Aceasta a fost o discutie fictiva, dar bazata pe crampeie de conversatie asa cum le-am inregistrat astazi in plimbarea printre standurile de la ONGFest – Targul Economiei Sociale 2013, organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si a avut loc week-end-ul trecut, intre 17 – 19 mai, in parcul Tineretului. Tot ce a povestit ONGistul este ireal de real si demonstrativ la scara evenimentului pentru intreg sectorul ONG din Romania. Pentru ca duminica, la ONGFest, au fost prezenti oameni cu care interactionand nemijlocit te puteai convinge ca ONGurile fac treaba buna in fiecare zi si se ocupa de zone in care tu singur nu indraznesti sa intri. A fost o recunoastere a ONGurilor prezente si, implicit, a tuturor celorlalte.  

La final de zi si de ONGFest, as zice cu convingere a fost cool sa fiu acolo. Cu ce am plecat? Trebuie sa ramana la fel de cool sa cunosc si sa sprijin ONGurile si in anul care a mai ramas pana la urmatorul ONGFest.   

ONGFest – Targul Economiei Sociale 2013 este un eveniment organizat in cadrul proiectului ”Prometeus – promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene” (ID 57676), implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Universitatea Bucuresti - Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises si Centrul Naţional de Pregatire în Statistica si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in Oameni!

Sponsor: Raiffeisen Bank

Parteneri: Primaria Municipiului Bucuresti, ANPCDEFP, Tineret in Actiune, Guvernul Romaniei - Departamentul pentru relatii Interetnice.

Parteneri media: Cariere, Romania Pozitiva, Responsabilitate sociala, Calendar evenimente, Metropotam, Sapte Seri, Saptamana Nationala a Voluntariatului, RFI, Think Outside the Box, Stiriong.ro, Volum.

Organizat sub egida IES.

www.ongfest.ro                               

  

     

ProFM
Theo Rose ProFM
Exclusiv! Theo Rose, în lacrimi: ,,E prima oara când vorbesc despre fostul iubit”
WTFun
Adriana Armanu, numerolog
Cum te influențează numărul casei în care locuiești. Adriana Armanu, la WTFun: „Fiecare spațiu de locuit transmite o vibrație!”

Numărul apartamentului sau casei în care locuiești indică o vibrație care transmite locuitorilor o anumită stare de spirit. Despre acest subiect a vorbit Adriana Armanu, numerolog, la WTFun, matinalul de la PROFM cu Drăcea și Bogdan.

dracea
Drăcea, cel mai iubit din competitia BUZZ HOUSE! A fost ONAIR la PROFM in fiecare dimineata!

Parcursul lui Drăcea în competiția BUZZ House a fost unul epic! Chiar dacă n-a ajuns în finală, Drăcea a fost unul dintre cei mai susținuți concurenți ai acestei ediții!

DSC09435
Cum recunoști prieteniile toxice în rândul copiilor. Taticool, la WTFun de la PROFM: „Părinții trebuie să intervină imediat!”

Dan Cruceru, cunoscut sub numele de Taticool, a venit la What the fun, matinalul de la PROFM prezentat de Drăcea, Ralu și Bogdan, unde a vorbit despre prieteniile toxice din rândul copiilor.

Partenerii noștri
PE ROZ Cum ar intenționa regele Charles „să stingă” tensiunile cu Harry și Meghan. Biograf: „Vor fi puși într-o situație dificilă”
Cum ar intenționa regele Charles „să stingă” tensiunile cu Harry și Meghan. Biograf: „Vor fi puși într-o situație dificilă”

Cum ar intenționa regele Charles „să stingă” tensiunile cu Harry și Meghan. Biograf: „Vor fi puși într-o situație dificilă”

FILM NOW Tom Cruise nu a fost alături de fiica lui nici când a împlinit 18 ani. Cum a fost surprinsă Suri în timp ce actorul se afla în Marea Britanie
Tom Cruise nu a fost alături de fiica lui nici când a împlinit 18 ani. Cum a fost surprinsă Suri în timp ce actorul se afla în Marea Britanie

Tom Cruise nu a fost alături de fiica lui nici când a împlinit 18 ani. Cum a fost surprinsă Suri în timp ce actorul se afla în Marea Britanie

DIGI WORLD Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie

Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie

DIGI ANIMAL WORLD Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răbdător stăpâna în vârstă, în timp ce urca scările
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răbdător stăpâna în vârstă, în timp ce urca scările

Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răbdător stăpâna în vârstă, în timp ce urca scările

DIGI LIFE Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
DIGI24 Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
DIGI SPORT
"Bijuteria" de 44 de milioane € de la Cluj-Napoca, transformată în mall. FOTO Noul proiect spectaculos
DIGI FM Dorian Popa, întrebat dacă a înșelat-o pe Claudia, fosta lui iubită:
Dorian Popa, întrebat dacă a înșelat-o pe Claudia, fosta lui iubită: "Am greșit. Cred că este de ajuns să spun asta"