Bucuresti | 102,8FM OPEN WeekEnd cu FLORIN GOLDIC ALEXIA - PESTE MARI

Shakira, în faţa justiţiei spaniole pentru evaziune fiscală de aproape 14,5 milioane de euro

Fendi : Outside Arrivals - Paris Fashion Week - Haute Couture Fall/Winter 2023/2024.
Shakira. Profimedia

Procesul celebrei Shakira pentru evaziune fiscală de aproape 14,5 milioane de euro începe luni la Barcelona, unde procurorii cer o pedeapsă de peste opt ani de închisoare, relatează AFP.

Artista columbiană, în vârstă de 46 de ani, a fost citată la ora 09:00 GMT la un tribunal din metropola catalană, unde a locuit ani de zile cu fostul fotbalist Gerard Piqué înainte de despărţirea lor foarte mediatizată de anul trecut, relatează News.ro.

Cu toate acestea, un acord de ultim moment cu procurorii - în baza căruia Shakira şi-ar putea recunoaşte vinovăţia şi ar plăti o amendă consistentă în schimbul unei suspendări a procedurilor - este încă posibil.

Contactată de AFP, apărarea cântăreţei, care a declarat anul trecut că un proces este o "chestiune de principiu" pentru a-şi apăra nevinovăţia, a precizat că nu s-a ajuns încă la un acord cu parchetul, dar că acesta rămâne teoretic posibil "până în ultima clipă".

Citește și: Shakira a fost însoțită de cei doi copii ai ei la decernarea premiilor Latin Music. Imaginile cu cei doi puști i-au cucerit pe fani

Parchetul a acuzat-o pe Shakira că nu şi-a plătit impozitele în Spania în 2012, 2013 şi 2014, deşi, potrivit procurorului, a locuit în ţară mai mult de 183 de zile pe an în perioada respectivă, pragul peste care o persoană trebuie să fie considerată rezident fiscal.

Procurorul a cerut o pedeapsă de opt ani şi două luni de închisoare şi o amendă de 23,8 milioane de euro.

Cântăreaţa neagă categoric aceste acuzaţii, iar avocaţii ei spun că, deşi artista a început o relaţie cu Piqué în 2011, nu a încetat niciodată să călătorească în lume datorită carierei sale.

Shakira susţine că s-a stabilit definitiv la Barcelona abia la sfârşitul anului 2014, înainte de a-şi transfera reşedinţa fiscală din Bahamas în Spania în 2015, chiar înainte de naşterea celui de-al doilea copil al său.

"Autorităţile fiscale au văzut că aveam o relaţie cu un cetăţean spaniol şi au început să saliveze", a susţinut ea anul trecut într-un interviu acordat revistei ELLE.

"Nu datorez nimic" fiscului "şi sunt sigură că am suficiente dovezi pentru a-mi susţine cazul şi pentru a mă asigura că instanţele de judecată se vor pronunţa în favoarea mea", a declarat cântăreaţa, care a plătit deja 17,2 milioane de euro fiscului pentru a-şi regulariza situaţia.

În această vară, parchetul a lansat un alt dosar împotriva cântăreţei, care s-a mutat la Miami împreună cu copiii ei după ce s-a separat, pentru o altă evaziune fiscală, din 2018, estimată la şase milioane de euro.

Procesul urmează să dureze până la jumătatea lunii decembrie, având aproape 120 de martori. Pentru a susţine acuzarea, anchetatorii fiscali au disecat viaţa privată a vedetei, interogându-i vecinii, verificându-i conturile de pe reţelele de socializare, monitorizându-i cheltuielile în saloanele de coafură din Barcelona sau în clinica în care a fost tratată în oraş pentru sarcina sa în 2012/2013.

Citește și: Shakira nu a crezut că se va despărți vreodată de Pique: "M-am dedicat lui. Aveam încredere în 'până când moartea ne va despărți'"

Acestea au fost "metode inacceptabile", potrivit avocaţilor Shakirei, care au văzut numele ei apărând în "Pandora Papers", o vastă anchetă jurnalistică publicată la sfârşitul anului 2021 şi care acuză câteva sute de celebrităţi că ar avea active ascunse în societăţi offshore.

Reper al muzicii pop latino, Shakira a fost recent în centrul atenţiei pentru despărţirea sa dificilă de Piqué, pe care a povestit-o în "Bzrp Music Sessions, Vol. 53".

Această colaborare cu argentinianul Bizarrap a devenit un hit mondial, care a câştigat joi un Grammy Latino pentru cântecul anului şi ale cărui versuri fac referire şi la "datoria ei faţă de fisc".

"Persoane din echipa mea au încercat să mă convingă să schimb versurile, dar eu nu sunt diplomat al ONU", a declarat săptămâna aceasta pentru revista spaniolă ¡Hola!

În afară de Shakira, multe alte celebrităţi au avut probleme cu fiscul spaniol în ultimii ani, printre care fotbaliştii Cristiano Ronaldo şi Messi, care au fost condamnaţi la pedepse de mai puţin de doi ani de închisoare pe care nu au fost nevoiţi să le execute deoarece cazierul lor judiciar era curat.

Piqué, la rândul său, a fost condamnat în 2016 pentru evaziune fiscală legată de drepturile sale de imagine şi a fost obligat să restituie autorităţilor fiscale peste 2,1 milioane de euro.

Galerie foto

Top citite
01 shakira (24)
Shakira, show electrizant la Coachella. A apărut pe scenă într-o rochie scurtă, în culorile focului
02 oana-radu-catalin-dobrescu
Ce s-a întâmplat la prima înfățișare în instanță dintre Oana Radu și Cătălin Dobrescu. Artista i-a deschis trei procese fostului soț
03 Shakira releases 'Puntería' music video featuring Cardi B and stars former Coronation Street star Lucien Laviscount
Shakira și Lucien Laviscount, cel mai nou cuplu din lumea vedetelor. Prietenii artistei își fac griji pentru ea
04 shakira
Shakira, dezvăluiri neașteptate despre cei doi băieți ai ei: „Au detestat acest film!” Motivul pentru care nici ea nu a fost „mare fan”
05 Shakira, în emisiunea lui Jimmy Fallon
Ce a răspuns Shakira când a fost întrebată de ce și-a lansat un album după șapte ani. Nu încetează să arunce „săgeți” spre Pique
ProFM
Theo Rose ProFM
Exclusiv! Theo Rose, în lacrimi: ,,E prima oara când vorbesc despre fostul iubit”
Pe aceeași temă
Shakira, în videoclipul piesei Punteria / Profimedia Images
Shakira, imaginea perfecțiunii în cel mai nou videoclip. Artista, fabuloasă în ținute nonconformiste, ce-i lasă la vedere multă piele

Shakira, artista columbiană în vârstă de 47 de ani, și-a lansat primul album după șapte ani - Las Mujeras Ya No Lloran” -, iar videoclipul piesei „Punteria” i-a impresionat complet pe fanii ei, întrucât aceasta a schimbat mai multe ținute extravagante.

Shakira
Shakira are mai mult succes în carieră de când e singură: "Într-un fel e mai bine că nu am un soț. Mă trăgea în jos"

Într-un nou interviu, Shakira a povestit despre viața ei de când e mamă singură și cum a ajutat-o în cariera muzicală mutarea din Barcelona. 

Shakira si pique
Shakira, despre eforturile făcute în timpul relației cu Pique: "Mi-am pus cariera pe pauză. Au fost multe sacrificii pentru iubire"

Despre relația dintre Shakira și Gerard Pique, încheiată în 2022, după 11 ani de iubire, se vorbește și acum. Felul în care fostul fotbalist a decis să părăsească viața de familie pe care o avea cu artista columbiană i-a atras o mulțime de critici. Și Shakira și-a plâns și cântat dezamăgirea în piese care au adus-o pe primele loc în topuri.

WTFun
Adriana Armanu, numerolog
Cum te influențează numărul casei în care locuiești. Adriana Armanu, la WTFun: „Fiecare spațiu de locuit transmite o vibrație!”

Numărul apartamentului sau casei în care locuiești indică o vibrație care transmite locuitorilor o anumită stare de spirit. Despre acest subiect a vorbit Adriana Armanu, numerolog, la WTFun, matinalul de la PROFM cu Drăcea și Bogdan.

dracea
Drăcea, cel mai iubit din competitia BUZZ HOUSE! A fost ONAIR la PROFM in fiecare dimineata!

Parcursul lui Drăcea în competiția BUZZ House a fost unul epic! Chiar dacă n-a ajuns în finală, Drăcea a fost unul dintre cei mai susținuți concurenți ai acestei ediții!

DSC09435
Cum recunoști prieteniile toxice în rândul copiilor. Taticool, la WTFun de la PROFM: „Părinții trebuie să intervină imediat!”

Dan Cruceru, cunoscut sub numele de Taticool, a venit la What the fun, matinalul de la PROFM prezentat de Drăcea, Ralu și Bogdan, unde a vorbit despre prieteniile toxice din rândul copiilor.

Partenerii noștri
PE ROZ Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar
Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar

Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar

FILM NOW Soția lui Matthew McConaughey, siluetă demențială după 3 nașteri. Modelul brazilian are 41 de ani și o frumusețe aparte
Soția lui Matthew McConaughey, siluetă demențială după 3 nașteri. Modelul brazilian are 41 de ani și o frumusețe aparte

Soția lui Matthew McConaughey, siluetă demențială după 3 nașteri. Modelul brazilian are 41 de ani și o frumusețe aparte

DIGI WORLD Te pregătești de vacanță în Italia? Principalele zone turistice în care au fost luate măsuri împotriva supraaglomerării. Ce taxe se percep
Te pregătești de vacanță în Italia? Principalele zone turistice în care au fost luate măsuri împotriva supraaglomerării. Ce taxe se percep

Te pregătești de vacanță în Italia? Principalele zone turistice în care au fost luate măsuri împotriva supraaglomerării. Ce taxe se percep

DIGI ANIMAL WORLD Un cuplu și-a găsit pisica după 5 ani de la dispariție. Felina a călătorit peste 1.930 de kilometri: „Este un miracol”
Un cuplu și-a găsit pisica după 5 ani de la dispariție. Felina a călătorit peste 1.930 de kilometri: „Este un miracol”

Un cuplu și-a găsit pisica după 5 ani de la dispariție. Felina a călătorit peste 1.930 de kilometri: „Este un miracol”

DIGI LIFE Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
DIGI24 O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
DIGI SPORT A purtat
A purtat "cel mai urât echipament din istorie", iar acum a dezvăluit cum își alege ținutele de fiecare dată
DIGI FM Smiley, replică dură pentru Dinu Maxer: „S-a furat...
Smiley, replică dură pentru Dinu Maxer: „S-a furat...