Bucuresti | 102,8FM VENGER pana 4 cu VENGER TIFFANY ARIS - LOVE ON THE LINE

Revenirea discurilor de vinil. Record pe piața din Marea Britanie, în preajma Crăciunului. Cei mai căutați artiști

Taylor Swift. Getty Images

Discurile de vinil au avut un succes surpriză de Crăciun, vânzările săptămânale în Marea Britanie ajungând la cel mai înalt nivel din acest secol în timpul perioadei de cumpărături festive, alimentate de artişti precum Taylor Swift, Fleetwood Mac şi The Rolling Stones.

Revenirea discurilor de vinil, cu o nouă generaţie de iubitori de muzică care se orientează către formate retro, precum LP-urile şi casetele, a alimentat o creştere a vânzărilor la cel mai înalt nivel anual de la "Sacrifice" al lui Elton John şi "Ice Ice Baby" al lui Vanilla Ice Ice, care au ajuns în fruntea topurilor în 1990.

Săptămâna trecută, s-au vândut peste 250.000 de discuri de vinil, cel mai mare număr de la începutul secolului, deoarece iubitorii de muzică au optat pentru formatul clasic şi la cadouri de Crăciun.

Albumele de vinil au devenit apreciate pentru coperţile, notele de pe copertă şi sunetul mai cald în comparaţie cu streamingul digital.

Cel mai bine vândute albume săptămâna trecută au fost noua versiune "1989" a lui Taylor Swift, "Rumours" de la Fleetwood Mac, "Hackney Diamonds" de la The Rolling Stones, "Pink Floyd" şi "Abba Gold", în timp ce o armată tot mai numeroasă de "swiftişti" a stimulat vânzările cântăreţei americane, iar colecţionarii mai în vârstă s-au orientat către clasici pentru a-şi completa colecţiile.

În general, achiziţiile de LP-uri de vinil au crescut pentru al 16-lea an consecutiv, depăşind 5,9 milioane în acest an, o creştere anuală de 11,7%, de peste patru ori mai mult decât rata înregistrată în 2022.

Cel mai popular artist de vinil a fost Taylor Swift

Într-un an în care a cucerit box-office-ul cinematografic, obţinând cele mai mari încasări pentru un film-concert din toate timpurile cu "The Eras Tour", cântăreaţa a continuat să reînregistreze albume anterioare, ceea ce i-a permis să profite de pe urma muzicii sale. Două noi ediţii au devenit bestselleruri în acest an: "1989", şi "Speak Now" din 2010.

Galerie foto

Taylor Swift, la 34 de ani. Într-o rochie mini și pe tocuri înalte, artista a petrecut cu prietenii. În octombrie a devenit miliardară

Alţi artişti cu cele mai bune vânzări pe vinil în acest an au fost Blur, Lana Del Rey, Lewis Capaldi, The Rolling Stones şi Kylie Minogue, potrivit datelor din Official Charts pentru primele 51 de săptămâni ale acestui an, analizate de organismul de comerţ muzical BPI.

În timp ce CD-ul, odinioară puternic, îşi continuă declinul inexorabil - vânzările s-au prăbuşit în faţa revoluţiei streaming-ului, iar formatul nu s-a dovedit a fi unul dintre preferatele colecţionarilor - vânzările au scăzut în acest an cu cea mai mică rată din ultimul deceniu.

Vânzările de CD-uri au atins punctul culminant în 2004 şi au început să scadă în 2005, streaming-ul digital reprezentând în prezent peste 80% din piaţa muzicală britanică. În acest an, vânzările de CD-uri sunt aşteptate să scadă cu 6,6%, ajungând la aproximativ 10,6 milioane, o îmbunătăţire semnificativă faţă de scăderea de 19,3% înregistrată anul trecut.

Vânzările de casete au depăşit 100.000 de unităţi pentru al patrulea an consecutiv. În general, piaţa formatelor fizice - vinil, CD-uri şi casete - a scăzut cu doar 1% în acest an. Aceasta este cea mai apropiată stabilizare din 2004, ultimul an în care s-a înregistrat o creştere globală.

Cel mai bine vândute albume de vinil în 2023 (până în săptămâna 51 a clasamentului)

1. Taylor Swift - "1989 (Taylor's Version)". Swift continuă să aibă succes cu lansările albumelor sale, iar hit-ul său din 2014 a ocupat anul acesta primul loc în topul vinilurilor.

2. The Rolling Stones - "Hackney Diamonds". Lansat în octombrie, acesta a fost primul album cu materiale originale al trupei în 18 ani şi a inclus o serie de vedete invitate, ceea ce a făcut din el un album cu vânzări garantate.

3. Lana Del Rey - "Did You Know There's a Tunnel Under Ocean Blvd". Cel de-al nouălea album al compozitoarei, lansat în martie, a fost un succes uriaş, în ciuda faptului că artista a evitat hiturile comerciale în favoarea unor materiale mai criptice şi exploratorii.

4. Taylor Swift - "Speak Now (Taylor's Version)". Swift şi-a relansat albumul din 2010 în vară şi a fost un succes instantaneu în rândul fanilor, devenind al 10-lea său album nr. 1 în Marea Britanie.

5. Fleetwood Mac - "Rumours". Albumul clasic din 1977 este un element de bază în majoritatea colecţiilor de viniluri şi apare în top 10 cel mai bine vândute pentru al optulea an consecutiv.

6. Blur - "The Ballad of Darren". Cel de-al nouălea album de studio al îndrăgitei trupe rock britanice a primit recenzii foarte bune şi figurează în topul celor mai bune 10 albume ale anului 2023 realizat de The Guardian.

7. Pink Floyd - "The Dark Side of the Moon". La fel ca "Rumours", coperta emblematică a acestui album clasic al Pink Floyd din 1972 poate fi găsită în multe colecţii de viniluri şi adună frecvent un loc în topul celor mai bine vândute albume.

8. Taylor Swift - "Midnights". Deşi a trecut mai mult de un an de când Swift a lansat acest nou album surpriză - al zecelea album al ei - o serie de ediţii speciale l-au ajutat probabil să îşi păstreze un loc de top.

9. Olivia Rodrigo - "Guts". Cel de-al doilea album al emblemei generaţiei Z a fost, de asemenea, cea mai vândută casetă din acest an, demonstrând că noile generaţii de fani ai muzicii îmbrăţişează pe deplin formatele fizice la zeci de ani după ce au cunoscut apogeul.

10. Lewis Capaldi - "Broken by Desire to be Heavenly Sent". Continuarea albumului de debut a fost lansată în luna mai şi a fost un succes instantaneu printre fanii baladelor sale.

Urmărește o serie de documentare despre casa regală britanică. Din viața familiei regale, pe DIGI Life și DIGI Online, azi de la 20:00.

Top citite
01 Celine Dion la premiile Grammy 2024/ Profimedia
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care a purtat un palton lung pe scena de la Grammy, în februarie: M-a ajutat să mă ascund puțin
02 (FILE) Taylor Swift: The Eras Tour' Breaks Disney+ Record as No. 1 Most-Streamed Music Film. LOS ANGELES, CA, USA - MARCH 14: Singer Taylor Swift wearing a Rosa Bloom romper, Sophia Webster shoes, State Property Fine Jewellery earrings, rings by Fernando
Efectul Taylor Swift. Fanii au luat cu asalt un local londonez, al cărui nume este menţionat în noul album
03 taylor swift
Taylor Swift aruncă săgeți către foștii ei iubiți, Joe Alwyn și Matty Healy, în noul album: "Cum rămâne cu trădarea ta tăcută?"
04 Courtney Love o critică pe Taylor Swift
Taylor Swift, desființată de Courtney Love: „Nu este interesantă!” Fanii artistei, extrem de duri: „Bunico, găsește-ți o ocupație!”
05 Taylor Swift
Taylor Swift, oficial miliardară! Câți bani a câștigat senzația muzicii pop în ultimul an. Îi merge grozav și în carieră, și în iubire
ProFM
Theo Rose ProFM
Exclusiv! Theo Rose, în lacrimi: ,,E prima oara când vorbesc despre fostul iubit”
Pe aceeași temă
taylor swift si travis kelce
Taylor Swift, în costum de baie în Bahamas, în vacanță romantică alături de iubit. O noapte de cazare, 15.000 de dolari

După o perioadă aglomerată pentru amândoi, Taylor Swift și iubitul ei sportiv, Travis Kelce, au plecat într-o vacanță romantică în Bahamas. Fără alți prieteni prin jur, ci doar ei doi, tinerii bogați, frumoși și celebri au avut ochi doar unul pentru celălalt.

Taylor Swift
Fanii lui Taylor Swift, îngrijorați de starea ei de sănătate: „Are nevoie de odihnă!” Imaginile surprinse de un utilizator sunt virale

Taylor Swift și-a îngrijorat fanii după un concert susținut în Singapore, mulți întrebându-se dacă nu cumva aceasta are nevoie de odihnă.

taylor swift (5)
Tatăl lui Taylor Swift, în vizorul unei anchete în Australia, acuzat de agresiune. „A fost un şoc”

O anchetă a fost deschisă marţi în Australia după ce un fotograf s-a plâns că ar fi fost agresat de tatăl cântăreţei americane Taylor Swift, a anunţat poliţia.

WTFun
Adriana Armanu, numerolog
Cum te influențează numărul casei în care locuiești. Adriana Armanu, la WTFun: „Fiecare spațiu de locuit transmite o vibrație!”

Numărul apartamentului sau casei în care locuiești indică o vibrație care transmite locuitorilor o anumită stare de spirit. Despre acest subiect a vorbit Adriana Armanu, numerolog, la WTFun, matinalul de la PROFM cu Drăcea și Bogdan.

dracea
Drăcea, cel mai iubit din competitia BUZZ HOUSE! A fost ONAIR la PROFM in fiecare dimineata!

Parcursul lui Drăcea în competiția BUZZ House a fost unul epic! Chiar dacă n-a ajuns în finală, Drăcea a fost unul dintre cei mai susținuți concurenți ai acestei ediții!

DSC09435
Cum recunoști prieteniile toxice în rândul copiilor. Taticool, la WTFun de la PROFM: „Părinții trebuie să intervină imediat!”

Dan Cruceru, cunoscut sub numele de Taticool, a venit la What the fun, matinalul de la PROFM prezentat de Drăcea, Ralu și Bogdan, unde a vorbit despre prieteniile toxice din rândul copiilor.

Partenerii noștri
PE ROZ Alina Kabaeva, declarații rare după despărțirea de Vladimir Putin: „Dacă îți spune conducerea să nu te duci, atunci nu te duci”
Alina Kabaeva, declarații rare după despărțirea de Vladimir Putin: „Dacă îți spune conducerea să nu te duci, atunci nu te duci”

Alina Kabaeva, declarații rare după despărțirea de Vladimir Putin: „Dacă îți spune conducerea să nu te duci, atunci nu te duci”

FILM NOW Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de de doi dintre foștii iubiți la premiera celui mai nou film al ei
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de de doi dintre foștii iubiți la premiera celui mai nou film al ei

Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de de doi dintre foștii iubiți la premiera celui mai nou film al ei

DIGI WORLD Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și sănătoasă. Până la 40 de ani de abia putea urca scările
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și sănătoasă. Până la 40 de ani de abia putea urca scările

Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și sănătoasă. Până la 40 de ani de abia putea urca scările

DIGI ANIMAL WORLD Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”

Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”

DIGI LIFE Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
DIGI24 O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
DIGI SPORT FOTO Tehnologia a intervenit, după momentele de la Madrid care au provocat un scandal imens. Rezultatele
FOTO Tehnologia a intervenit, după momentele de la Madrid care au provocat un scandal imens. Rezultatele
DIGI FM „Cine are de dat 800 de euro își ia credit!
„Cine are de dat 800 de euro își ia credit!". Clujenii, indignați din cauza prețurilor exorbitante la chirii!