Bucuresti | 102,8FM MANUEL RIVA - STRANGERS TO LOVERS

România nu va fi prezentă la Eurovision 2024. Motivul pentru care s-a ajuns la o asemenea decizie

Eurovision 2024
Eurovision 2024 se desfășoară în Suedia. România nu participă. / Foto: Profimedia

România nu va fi prezentă la Eurovision 2024, după ce Consiliul de Administraţie al SRTv nu a aprobat participarea la eveniment.

"Constrângerile financiare şi dorinţa de a reprezenta România la un nivel performant sunt motivele pentru care Consiliul de Administraţie (CA) a decis ca TVR să nu participe la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest (ESC). Hotărârea a fost luată în şedinţa de astăzi, 25 ianuarie, cu 5 voturi 'pentru', 4 'abţineri' şi 4 'împotrivă'", a informat TVR, într-un comunicat transmis joi Agerpres.

Tot joi, Consiliul de Administraţie al SRTV a aprobat bugetul instituţiei pentru 2024, "care nu conţine suficiente fonduri pentru a garanta participarea României conform standardelor tot mai ridicate ale concursului internaţional".

"Deşi a beneficiat de o prelungire a termenului limită pentru înscrierea la concursul din 2024, mulţumită unei colaborări de tradiţie cu European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului, TVR se vede nevoită să amâne participarea la Eurovision Song Contest pentru o ediţie viitoare". În acest an, pe lângă producţiile consacrate, TVR alocă resurse consistente pentru "alte producţii şi proiecte prioritare", printre care: transmiterea Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, continuarea procesului de retehnologizare - automatizarea emisiei canalelor SRTv, investiţii în sistemul de producţie al ştirilor, continuarea investiţiilor în noul sediu al TVR Craiova şi "alte proiecte de modernizare îndelung amânate".

Citește și: Theodor Andrei, primele declarații după Eurovision 2023. Ce spune despre prezența scenică, hainele purtate și zero puncte în semifinală

România nu s-a calificat în finala Eurovision 2023

Galerie foto

România, reprezentată de Theodor Andrei cu piesa "D.G.T. (Off and On)", a ratat, anul trecut, calificarea în finala concursului Eurovision 2023.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

Citește și: Suedia a câștigat Eurovision 2023! Loreen e prima femeie care și-a adjudecat trofeul de două ori

Eurovision 2024 va avea loc în oraşul Malmo din Suedia, după ce Loreen a câştigat ediţia din 2023 a concursului.

De-a lungul anilor, mai multe ţări, precum Ungaria, Turcia, Bulgaria, Muntenegru, Slovacia, Bosnia şi Herţegovina sau Macedonia de Nord, au decis să nu participe la concursul internaţional.

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de EBU - cea mai mare asociaţie din Europa a televiziunilor publice. European Song Contest se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume, fiind transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite. 

Top citite
01 Theodor Andrei
Cum s-a descurcat Theodor Andrei, reprezentantul României la Eurovision, la examenul de Bacalaureat: „A fost mișto, mi-a picat...”
02 theodor andrei si mama lui
Mama lui Theodor Andrei, dezamăgită de criticile primite de fiul ei după Eurovision: "Cum ar fi putut schimba ceva un băiat de 19 ani?"
03 Theodor Andrei
Theodor Andrei, primele declarații după Eurovision 2023. Ce spune despre prezența scenică, hainele purtate și zero puncte în semifinală
04 Theodor Andrei
Theodor Andrei, primul mesaj după eșecul de la Eurovision 2023: "Am făcut tot ce am putut". Nu a primit niciun punct în semifinale
05 Kate Middleton
Kate Middleton, criticată după reprezentația de la Eurovision 2023: „E evident că s-a prefăcut!”
ProFM
Theo Rose ProFM
Exclusiv! Theo Rose, în lacrimi: ,,E prima oara când vorbesc despre fostul iubit”
Pe aceeași temă
Theodor Andrei
România, cea mai slabă participare la Eurovision din istorie. Theodor Andrei nu a luat niciun punct în semifinală

Nu numai că România a ratat calificarea în finala Eurovision 2023, dar Theodor Andrei nu a reușit să-i convingă deloc pe telespectatorii europeni să-l voteze în semifinală. România și San Marino au fost singurele țări care nu au luat nici măcar un punct. Ambele au concurat în semifinala cu numărul doi.

Loreen Eurovision 2023
Suedia a câștigat Eurovision 2023! Loreen e prima femeie care și-a adjudecat trofeul de două ori

Suedia a câştigat Eurovision 2023! Loreen și-a adjudecat al doilea trofeu Eurovision din carieră, fiind al doilea artist care are două astfel de distincții în palmares. Eurovision 2023 s-a desfăşurat la Liverpool. Este prima femeie care a câștigat de două ori Eurovisionul. La masculin, această performanță e deținută de irlandezul Johnny Logan (în anii '80).

Mihai Trăistariu și Theodor Andrei
Ce a transmis Mihai Trăistariu după ce România nu s-a calificat în finala Eurovision 2023: "Această melodie nu avea ce să caute acolo"

Mihai Trăistariu, artistul care a obținut una dintre cele mai bune clasări pentru România din toate participările la Eurovision, locul patru cu piesa "Tornero", în 2006, nu s-a arătat deloc surprins de faptul că Theodor Andrei nu a reușit să intre în finala Eurovision 2023.

WTFun
Adriana Armanu, numerolog
Cum te influențează numărul casei în care locuiești. Adriana Armanu, la WTFun: „Fiecare spațiu de locuit transmite o vibrație!”

Numărul apartamentului sau casei în care locuiești indică o vibrație care transmite locuitorilor o anumită stare de spirit. Despre acest subiect a vorbit Adriana Armanu, numerolog, la WTFun, matinalul de la PROFM cu Drăcea și Bogdan.

dracea
Drăcea, cel mai iubit din competitia BUZZ HOUSE! A fost ONAIR la PROFM in fiecare dimineata!

Parcursul lui Drăcea în competiția BUZZ House a fost unul epic! Chiar dacă n-a ajuns în finală, Drăcea a fost unul dintre cei mai susținuți concurenți ai acestei ediții!

DSC09435
Cum recunoști prieteniile toxice în rândul copiilor. Taticool, la WTFun de la PROFM: „Părinții trebuie să intervină imediat!”

Dan Cruceru, cunoscut sub numele de Taticool, a venit la What the fun, matinalul de la PROFM prezentat de Drăcea, Ralu și Bogdan, unde a vorbit despre prieteniile toxice din rândul copiilor.

Partenerii noștri
PE ROZ Și-a cumpărat un colier de la second-hand și acasă a descoperit că valorează de 1500 de ori mai mult. Ce era de fapt piesa
Și-a cumpărat un colier de la second-hand și acasă a descoperit că valorează de 1500 de ori mai mult. Ce era de fapt piesa

Și-a cumpărat un colier de la second-hand și acasă a descoperit că valorează de 1500 de ori mai mult. Ce era de fapt piesa

FILM NOW Keanu Reeves a renunțat la părul lung pe care-l avea de ani buni.
Keanu Reeves a renunțat la părul lung pe care-l avea de ani buni. "De ce arată de parcă are 35 de ani?" - au reacționat imediat fanii

Keanu Reeves a renunțat la părul lung pe care-l avea de ani buni. "De ce arată de parcă are 35 de ani?" - au reacționat imediat fanii

DIGI WORLD O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

DIGI ANIMAL WORLD Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”

Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”

DIGI LIFE Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
DIGI24 6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina
DIGI SPORT ”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”
”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”
DIGI FM Cum ar vota bucureștenii dacă săptămâna viitoare și-ar alege primarul general. Cetățenii par deciși
Cum ar vota bucureștenii dacă săptămâna viitoare și-ar alege primarul general. Cetățenii par deciși