Artist

michael-jackson

Michael Jackson

ProFM
On Air
Top 30 Airplay (R)
BLU CANTRELL FT PAUL- SEAN - breathe
Top 30 Airplay (R)
Apreciază pagina noastră

Michael Joseph Jackson (n. 29 august 1958, d. 25 iunie 2009), supranumit Regele muzicii pop, a fost un renumit cantaret american, care a adus contributii importante muzicii, dansului si modei. Imensul succes comercial si o viata personala mult prea controversata l-au tinut in cultura muzicii timp de patru decenii. Michael Jackson este recunoscut ca fiind cel mai de succes artist din toate timpurile potrivit Guiness World Records.

Al saptelea copil al familiei Jackson, Michael a debutat in anul 1964 alaturi de fratii sai, in formatia The Jackson 5, ca principal vocalist, fiind cel mai tanar membru. si-a inceput cariera solo in 1971, in timp ce inca era membru al formatiei. Albumul Thriller (1982) ramane cel mai vandut album din toate timpurile, Off the Wall (1979), Bad (1987), Dangerous (1991) si HIStory (1995) numarandu-se si ele printre cele mai vandute albume din istorie. Michael este creditat ca fiind cel ce a transformat videoclipul dintr-un instrument de promovare intr-o forma de arta desavarsita, prin videocplipurile unor piese precum „Billie Jean”, „Beat it” sau „Thriller”, devenind primul artist de culoare care are succes la MTV. Prin intermediul prestatiilor scenice si a videoclipurilor, Michael Jackson a popularizat o serie de tehnici de dans complicate din punct de vedere fizic, precum robotul si moonwalk-ul. Stilul vocal, timbrul muzical si coregrafia lui au inspirat numerosi artisti pop, rock, R&B si hip hop, spargand barierele dintre generatii, cele culturale si cel rasiale.

Michael Jackson este unul dintre putinii artisti care au intrat de doua ori in Rock and Roll Hall of Fame. Printre alte realizari se numara si 13 recorduri Guinness, incluzand recordul pentru „ cel mai de succes entertainer din toate timpurile”, 14 premii Grammy, 26 premii A.M.A.(American Music Awards), 12 premii W.M.A.(World Music Awards), 17 single-uri numarul unu in Statele Unite (incluzad 4 ca membru al formatiei The Jackson 5) si vanzari de peste 800 de milioane de discuri, fiind unul dintre cei mai vanduti artisti din istorie. Michael Jackson a strans si a donat peste 300 de milioane de dolari prin intermediul a 39 de actiuni de caritate si prin intermediul propriei sale fundatii, Fundatia Heal the World.

Viata personala a lui Michael Jackson a generat numeroase controverse de-a lungul timpului. infatisarea lui Michael a suferit modificari inca din anii '70, devenind tot mai alb. Desi a fost acuzat de pedofilie in 1993, ancheta penala a fost inchisa din cauza lipsei de dovezi. A fost casatorit de doua ori si este tatal a trei copii, provocand mai multe controverse in legatura cu cresterea lor. in 2005, Michael Jackson a fost judecat si gasit nevinovat de inca o acuzatie de abuz sexual.

In dupa-amiaza zilei de 25 iunie 2009, Michael Jackson a suferit un stop cardiac la casa inchiriata din Holmby Hills, Los Angeles. A fost gasit cu pulsul scazut de catre medicul personal, insa incercarea de a-l resuscita a esuat.Echipa de paramedici a primit un apel la 911 la ora 12:22 p.m. (ora locala), ajungand la fata locului dupa trei minute si saptesprezece secunde. A fost raportat ca acesta nu respira si au fost facute manevre de resuscitare cardiopulmonara la fata locului,] apoi au dus pacientul, care intrase in coma, la Centrul Medical UCLA.Decesul a fost declarat in jurul orei 14:26 (ora locala) in aceeasi zi. Autoritatile au programat o autopsie, presa facand multe speculatii in legatura cu cauza mortii. Funeraliile au avut loc pe 7 iulie 2009 in Los Angeles, familia lui participand la o ceremonie privata organizata in cimitirul Forest Lawn, iar la Staples Center a avut loc omagiul public. Sicriul a fost prezent in acest loc pe tot parcursul ceremoniei ce a fost urmarita de peste 2.5 miliarde de oameni din intreaga lume, insa nu se cunoaste inca locul exact al inmormantarii.

Nou in playlistul ProFM