Artist

coldplay

Coldplay

ProFM
On Air
Florin Goldic
ALINA EREMIA - Cand Luminile Se Sting
Florin Goldic
Apreciază pagina noastră

Chris Martin, Jon Buckland, Will Champion si Guy Berryman sunt membri grupului Coldplay. Acestia s-au intalnit si au decis sa inceapa proiectul in 1996 pe vremea in care cu totii erau studenti.
Toti cei patru membrii ai trupei au studiat la Colegiul Universitar din Londra, Chris era inscris la cursurile de istorie antica, Jon la matematica si astronomie, Will studia antropologia si Guy se pregatea sa devina inginer.

Chris si Jon canta la chitara inca din copilarie, Guy canta la bas si Will este tobarul trupei in ciuda faptului ca prefera sa cante la chitara.
In 1998, Coldplay au lansat primul lor EP, un material autofinantat. Numai 500 de copii au fost create si dupa ce le-au impartit familiei si prietenilor numai 50 au ramas sa fie distribuite in Londra.

Nu mult dupa, la un show in Camden, trupa a fost remarcata de co-fondatorul Fierce Panda Records, Simon Williams. Acesta le-a oferit un contract si artistii au lansat primul lor material oficial, EP-ul "Brothers and Sisters", la label-ul Fierce Panda.
Toti cei patru au absolvit UCL in 1999 si, in acelasi an, au fost recomandati de NME ca fiind o trupa care promite, drept urmare au semnat un nou contract cu cei de la Parlophone Records.
Primul hit-single semnat de Coldplay a fost "Yellow" si dupa o reprezentatie impresionanta la festivalul Glastonbury in 1999, melodia a urcat in chart-uri direct pe locul patru iar albumul "Parachutes" din care facea parte piesa a urcat cateva saptamani mai tarziu pe locul unu.
In doar cativa ani, Coldplay au fost nominalizati la Mercury Music Prize, si s-au facut remarcati participanda la numeroase acte caritabile.
"A Rush of Blood to the Head" a fost lansat in august 2002 si a fost un real succes. In 2005 au lansat X & Y, material ce a dominat chart-urile mult timp. Iar in 2008 au revenit cu ultimul lor album Viva la Vida.


Nou in playlistul ProFM